(Tønsbergs Blad)

I fjor vår kom Tulle Elster (78) over et innlegg på Facebook. Det handlet om en 12 år gammel gutt i Libanon. Det sto at han var dødssyk, men at en operasjon ville redde livet hans. Det kostet rundt 4.700 dollar, minnes Elster.

Klarte ikke glemme det hun leste

Teksten gjorde inntrykk på Sandefjord-kvinnen. Elster scrollet videre nedover siden, men klarte ikke glemme det hun hadde lest.

– Jeg tenkte på det om natten da jeg hadde lagt meg. Så jeg sto opp, lette fram siden igjen, og satte over 50.000 kroner til kontonummeret som var oppgitt.

Kontoen som sto oppført i Facebook-innlegget, tilhører Geir Ove Kvalheims daværende kjæreste. Dette fikk også Elster bekreftet, da hun noen dager senere ringte banken for å undersøke dette. Kvalheim har bodd flere år i Holmestrand og på Nøtterøy.

Pengestøtten på 50.000 kroner ble ikke den eneste.

Avisen har fått kopi av alle pengeoverføringene Elster har gjort til det aktuelle kontonummeret. Totalt overførte 78-åringen 65.000 kroner. Det skjedde i tre ulike transaksjoner fra 20. april 2016 og til 21. september 2016.

Kontonummeret har flere ganger blitt oppgitt på Facebook i poster det har blitt skrevet om Geir Ove og hans daværende kjærestes innsats for å hjelpe flyktninger og andre krigsrammede i utlandet. Folk som vil hjelpe har satt inn penger, selv om flere kun kjenner Geir Ove Kvalheim via Facebook-siden, som han hyppig oppdaterer.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

 

Fikk aldri regnskapet

Noen dager etter overføringen på 50.000 kroner skal Elster ha fått en SMS fra Geir Ove, der han takket for pengene.

– Nå var gutten frisk igjen, skrev han, og sendte bilder av en frisk gutt. Han lurte på om jeg ville kjøpe tegninger for resten av pengene, noe jeg sa han kunne, forteller Elster.

Elster slo seg til ro med beskjeden og var glad for at gutten skulle ha blitt frisk. Halvannen måned senere bidro hun med 10.000 kroner til et annet av parets prosjekter. Så nye 5.000 kroner.

– Jeg hadde bidratt med 65.000 kroner til prosjektene hans. Han lovte at jeg skulle få kvitteringer og at han skulle ansette en regnskapsfører. I mellomtiden skulle hans «snille far» ta seg av regnskapet. Det ble aldri noe av, sier Sandefjord-kvinnen, rundt ett år senere.

Det var først etter et privat lån til Geir Ove på 15.000 kroner for halvannet år siden, at Elster begynte å stille kritiske spørsmål fordi hun ikke fikk pengene tilbake. Etter purringer, tilbakebetalte han noe fra ulike kontoer, samt at The United Hearts styre betalte deler av beløpet tilbake i år. Noe gjenstår fortsatt.

Når det gjaldt de 65.000 kronene Elster har gitt til hjelpearbeidet, skal hun ha fått opplyst at hun kunne henvende seg til The United Hearts for å få regnskapet.

– Jeg skrev til The United Hearts på messenger og ba om å få tilsendt regnskapet. Da fikk jeg til svar at de verken hadde kvitteringer eller regnskap, forteller Elster.

Dette bekrefter The United Hearts daværende styreleder. I dag vet hun ikke sikkert om pengene gikk til formålet det skulle: hjelp til flyktningene. Facebook-siden hans viser at penger jevnlig strømmer inn fra givere via Vipps til de ulike kontoene han oppgir, som ikke er hans egne.

I juni 2013 ble Kvalheim dømt til fengsel for grovt bedrageri i Borgarting lagmannsrett.

– For meg gjør ikke dette med penger så mye. Men det å bli lurt er ikke noe gøy. Han plukker ut de historiene som får folk til å grine. Han har mange tusen tilhengere som vippser og sender penger. Men hvor er regnskapet? etterlyser hun.

Har kun regnskap for ett delprosjekt

Geir Ove Kvalheim har The United Hearts som en del av profilnavnet sitt på den ene Facebook-profilen sin. I mai ble The United Hearts registrert i Brønnøysundregistret av et styre som ble konstituert i februar i år. Daværende leder, Amir Poya Ghazi, bekrefter at det ikke finnes noe regnskap eller bilag før dette.

– The United Hearts dekket flybilletter og hotell for Geir Ove knyttet til distribusjon av den første delsendingen til Lesvos i Hellas. Alt dette og andre utlegg knyttet til reisen er regnskapsført. Noe regnskap fra 2016 finnes ikke, det er kun dette prosjektet og et til The United Hearts var involvert i fram til sommeren i år, opplyser Ghazi.

Han understreker at hjelpesendingen til Lesvos var et prosjekt som ble startet av Geir Ove før The United hearts fikk et styre. Ghazi valgte på grunn av endringer i sin jobbsituasjon å tre av som leder i juni. Det er nå Kristofer Larsen fra Holmestrand som er styreleder i The United Hearts.

Vi tok en stikkprøve og ringte én av flere som på Geir Ove Kvalheims Facebook-vegg forteller at hun har vippset 1.000 kroner han kan gi hjelp for i Irak. Geir Ove takket og lovet å sende kvittering for innkjøp. Det forteller kvinnen fra Akershus at hun ikke fikk, i likhet med Elster.

Etter at vi skrev tre artikler om Geir Ove Kvalheims hjelpeprosjekter i sommer, gikk debatten på flere private Facebook-sider som delte artiklene. Elster mottok henvendelser fra rundt 20 personer som forteller om sine erfaringer med Kvalheim. Flere opplever seg misbrukt økonomisk.

I 2013 ble Geir Ove Kvalheim dømt i Borgarting lagmannsrett til ett år og ni måneders fengsel for forfalskning av Hamsun og Ibsen-dokumenter. Ni måneder ble gjort betinget. Denne dommen kom etter at Kvalheim anket en dom fra Oslo tingrett i samme sak året før.

Her kan du lese de tidligere artiklene:

Geir Ove samlet i fjor inn 47 tonn varmt tøy til flyktninger. Fortsatt står mesteparten på lager i Norge

Firma nektet å betale ut nødhjelpspenger: – Geir Ove Kvalheim sto bak

Lars Ronny måtte kvitte seg med hjelpesendingen på 50 kubikk i Fretex-containere

Vi har i mer enn to uker forsøkt å komme i kontakt med Geir Ove Kvalheim via begge hans Facebook-profiler, der vi ved tidligere intervjuer har hatt kontakt, samt e-post og telefon. Alle henvendelsene står så langt ubesvart.