Helt siden nyttår har nivået på bilskader og behovet for veiassistanse og bilredning utenlands ligget godt over hva det var i normalåret 2019, opplyser If.

– Det er nok flere grunner til at mange har satt seg i bilen denne sommeren og kjørt i Norden og Europa: «Bil for fly» har dessverre vært nødvendig for en del. Sommeren 2020 turnerte dessuten mange rundt på bilferie i Norge, nå vil de oppleve utlandet, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Hit kjører vi

De vanligste landene nordmenn kommer opp i biltrøbbel er Sverige, Danmark, Finland og Tyskland.

– I år har Italia også pekt seg ut, men merkelig nok har vi hatt få skadesaker fra Spania så langt i ferietiden. Der pleier norske biler alltid å ha en del problemer. Men sommeren er ennå ikke over, sier Clementz.

De vanligste skadene

De vanligste utenlandssakene handler om at den norske bilen har kollidert, fått motortrøbbel, ruteknusing ved innbrudd eller sprengte bildekk/punktering.

– Riktig dekktrykk og dekk hvor gummien ikke er for gammel er alfa og omega hvis du skal kjøre i høye hastigheter på Autobahn i Tyskland. Dessverre pumper en del opp bildekkene nærmest som ballonger før de skal kjøre i timesvis i helt annen fart enn til dagligvarebutikken hjemme. Når dekkene blir varme av den ekstreme hastigheten, utvider luften seg, og dekkene sprenger, sier Clementz, som anbefaler service og verkstedsjekk før bilferien.

– Det kan skåne deg for mange ubehageligheter, sier han.

Bilskader utenlands er for øvrig dekket av ordinære bilforsikringer.