Gå til sidens hovedinnhold

Nye og strengere regler for hummerfiske

Artikkelen er over 4 år gammel

Fra i år må hummerfiskere registrere seg, og hvis du får en stor hummer i teina, må du kaste den ut igjen.

(Tønsbergs Blad)

Det er flere ting som er nytt ved årets hummerfiske, og det varsles også enda flere endringer fra 2018.

Regelendringene er for å bygge opp hummerbestanden. Et av tiltakene er at du MÅ registrere deg før du kan fiske.

– Det er viktig å få innhentet bedre kunnskap om bestandsstørrelse og beskatningstrykk i hummerfisket, og jeg oppfatter at det er bred enighet om de nye tiltakene, sier fiskeriminister Per Sandberg i en pressemelding onsdag.

LES OGSÅ: Nå kan den truede kysttorsken få egne reservater

Registrer deg

I tillegg til å registrere deg. må du også slippe ut storhummeren dersom du skulle fange en slik. Alle hummere som er mer enn 32 centimeter skal slippes ut igjen i vannet. Det betyr at det er hummer mellom minstemålet på 25 centimeter og 32 centimeter du kan beholde.

Dette er nytt 2017:

  • Obligatorisk påmeldingsordning. Registrering vil om kort tid kunne gjennomføres på Fiskeridirektoratets nettsider.
  • På Skagerrak-kysten innføres det et maksimalmål for hummer på 32 cm (totallengde), med formål å spare de største individene som bidrar mest til rekruttering. For resten av kysten skal det gjennomføres nærmere undersøkelser av hvilket maksimalmål som ev. vil være hensiktsmessig. 
  • Minstemål for hummer skal være basert på (kun) totallengde.
  • Hummerteiner skal fra og med årets sesong røktes minst én gang pr. uke.
  • Rapporteringsplikt for hummer som oppbevares i sjøen i desember.

LES OGSÅ:  Fikk hummer på 36,5 centimeter (+)

Artikkel fortsetter under bildet:

 

Dette blir lov

Selv om mye blir strengere, blir det også noen lettelser. Blant annet kan du fra årets sesong fiske også på søndager.

  • Opphevelse av forbudet mot at fritidsfiskere kan sette krabbeteiner på grunnere vann enn 25 meter på Skagerrak-kysten.
  • Opphevelse av forbudet mot å sette/trekke teiner på søndager, som har vært gjeldende på kyststrekningen fra svenskegrensen til og med Vest-Agder.

Per Sandberg varsler også at det for neste år vil komme enda noen nye reguleringer. Dette er ikke bare for å styrke bestanden av hummer, men også den truede kysttorsken. Dermed vil det bli forbudt å fiske med garn grunnere enn 25 meter i Skagerrak i juni til og med midten av august. En annen endring er at det skal brukes nedbrytbar bomullstråd i hummerteiner. Dette for å unngå «spøkelsesfiske» med teiner som er gått tapt.

Fanger du krabber, har det til nå vært forbud mot å sette dem grunnere enn 25 meter. Det forbudet oppheves, fordi man antar at hummeren klarer å komme seg ut av den påbudte fluktåpningen på åtte centimeter.

Artikkel fortsetter under bildet:

 Reguleringer for 2018:

  • Påbud om bruk av (nedbrytbar) bomullstråd i hummerteiner.
  • Forbud mot fritidsfiske med garn på grunnere vann enn 25 meter i Skagerrak i perioden fra og med 1. juni til og med 15. august, et tiltak som vurderes å være viktig for bestanden av hummer, men også for kysttorsken i dette området.

Slik måler du hummeren:

Hummr du kan fange skal være mellom 25 og 32 centimeter. Hummeren måles fra ytterst på pannespydet til ytterst på hummerens midterste haleflaps.

PS: Har du hørt uttrykket «hummer og kanari?» Vet du hvordan det har oppstått? Dette sier Wikipedia om saken:

Hummer og kanari er et norsk uttrykk som betyr «blanding av likt og ulikt». Uttrykket skriver seg fra tiden rundt 1. verdenskrig der den tyske ubåttrusselen skapte svimlende høye fraktrater og gjorde at Norge fikk mange nyrike som slo seg opp på spekulasjon i shippingaksjer. Disse ville gjerne vise sin nye rikdom, og bestilte gjerne hummer og dessertvin fra Kanariøyene – «kanari» blant kjennere. Salt hummer og søt dessertvin passer særdeles dårlig sammen, men det var av underordnet siden disse tingene gjerne var de dyreste valgene på henholdsvis mat- og vinmenyene til landets mest eksklusive restauranter.

Kommentarer til denne saken