(Tønsbergs Blad)

De fire sitter alle varetektsfengslet, og er nå tiltalt for drap eller medvirkning til drap på Bård Lanes. Drapet skjedde 20. april 2021.

Rettssaken er planlagt i starten av mars, og det vil antakelig bli satt av 50 dager i retten.

De fire som er tiltalt er:

Mann (31), Tønsberg

Politiet mener 31-åringen er den som har planlagt og iscenesatt drapet. Han nekter straffskyld for drap, men sier planen var å «riste» Lanes. Han erkjenner at han bestilte en sporingsenhet som var festet til Lanes’ bil.

Mann (27), Vestlandet

Politiet har utpekt mannen som skytteren. Mannen er tidligere dømt for likskjending.

Mann (32), Tønsberg

Politiet mener mannen er sjåføren av fluktbilen. Han ble pågrepet natten etter drapet og siktet for skadeverk. Dagen etter ble siktelsen utvidet til drap eller medvirkning til drap.

Mann (23), brasilianer

Mannen ble pågrepet 28. februar 2022 etter en aksjon med en hemmelig agent. Politiet mener han har vært med på planleggingen av drapet.

Les også

Politiet har brukt sjelden metode for å skaffe bevis i Kilen-drapssaken. Det kan det være en god grunn til

I tiltalen, som er tatt ut av statsadvokat Andreas Christiansen, heter det:

«Tirsdag 20. april 2021, ca kl. 22.11 i området ved Kilengata i Tønsberg, etter lengre tids planlegging og på oppdrag fra (31-åringen), skjøt (27-åringen) flere skudd mot Bård Lanes med et skytevåpen. Ett skudd traff Lanes i ryggen og gikk gjennom venstre side av brystkassen, herunder gjennom lunge og hjertespiss. Lanes døde etter kort tid av skadene. (32-åringen) kjørte til og fra gjerningsstedet sammen med (27-åringen) i en personbil. (31-åringen, 27-åringen og brasilianeren) medvirket for øvrig ved å planlegge og forberede drapet blant annet ved innkjøp og montering av GPS-tracker på Lanes sin personbil, observasjoner mot Lanes og innkjøp av bilen som ble brukt under drapshandlingen.»

Brasilianeren er i tillegg tiltalt for trusler og for å ha hatt skytevåpen på offentlig sted. Anklagen går ut på at han skjøt tre skudd gjennom to vinduer i en leilighet i Oslo for å true den som bodde der.

27-åringen er også tiltalt for å ha slått en medfange i Skien fengsel gjentatte ganger i ansiktet.

I tiltalen tar statsadvokaten forbehold om at det kan bli nedlagt påstand om forvaringsdom for 27-åringen politiet har utpekt som skytteren.

Drapet på Bård Lanes

20. april 2021, litt før klokken 22: Bård Lanes (33) og kjæresten Lise Klaveness parkerer utenfor solstudioet Brun og Blid på Kilen i Tønsberg. De sitter i bilen og snakket i noen minutter før de går inn. En blå Volkswagen parkerer i nærheten.

20. april 2021, cirka klokken 22: Lanes må tisse, men det er ingen åpne toaletter i solsalongen. Han sier fra til kjæresten at han går en tur ut, og hun legger seg i solsengen. Ute møter han drapsmannen. Film fra et overvåkningskamera viser at Bård løper med en bevæpnet mann i hælene. Drapsmannen avfyrer flere skudd mot Lanes før han flykter i bilen.

20. april 2021, cirka klokken 22.15: Lanes er truffet av ett skudd. Han ringer politiet og forteller at han er skadet. Politiet rykker ut og finner han ved Rema 1000. Der blir han hentet av en ambulanse.

21. april 2021 klokken 00.40: Brannvesenet ogpolitiet rykker ut til Bent Billes vei på Sem, der en 2003-modell Volkswagen Touran står i brann. Politiet knytter senere bilen til drapsstedet, og mener den er brukt som fluktbil.

21. april 2021 klokken 01.30: Politiet opplyser at Bård Lanes er død.

21. april 2021 klokken 03.00: Politiet pågriper en 32 år gammel mann (nå 33) som eier bilen som brant på Sem, ved Herstad skole på Nøtterøy. Mannen blir siktet for skadeverk i forbindelse med bilbrannen. To andre personer blir også pågrepet og siktet for skadeverk.

22. april 2021: Bileieren blir i tillegg siktet for drap eller medvirkning til drap på Bård Lanes. 23. april blir han varetektsfengslet i fire uker. De to andre mennene som ble pågrepet blir løslatt uten at siktelsene ble frafalt.

22. april 2021: Politiet frigir et bilde fra et overvåkningskamera på Kilen som antas å vise mannen som avfyrte skuddene mot Bård Lanes.

4. mai 2021: Politiet pågriper en 27-åring fra Vestlandet og sikter ham for drap eller medvirkning til drap. Politiet mener det er han som har avfyrt skuddene. Mannen er tidligere dømt for likskjending. 6. mai blir han varetektsfengslet.

27. mai 2021: 31-åringen politiet mener har planlagt og iscenesatt drapet blir pågrepet og siktet. Dagen etter blir han varetektsfengslet. 31-åringen ble også pågrepet noen timer etter drapet og siktet for skadeverk i forbindelse med bilbrannen, men løslatt noen dager senere. Han skal ha alibi for drapstidspunktet, men har innrømmet å ha kjøpt en sporingsenhet som var festet til Bård Lanes’ bil.

1. desember 2021: En brasilianer (23) blir anholdt av politiet og satt i en politibil sammen med en mann som fremstår som kriminell, men som egentlig er en hemmelig agent plassert i bilen av politiet. Agenten gjorde seg til venn med brasilianeren. I samtaler mellom dem i tiden framover skal brasilianeren ifølge VG ha sagt at den opprinnelige planen var å gi Lanes juling – men da de ble klar over at Lanes ga informasjon til politiet ble voldsplanen til en drapsplan. Også brasilianeren ble pågrepet og siktet for skadeverk etter bilbrannen natten etter drapet, men ble løslatt etter kort tid.

28. februar 2022: Politiet pågriper brasilianeren og sikter ham for drap eller medvirkning til drap. 25. mars blir han også siktet for å ha avfyrt tre skudd mot en leilighet i Oslo.

30. januar 2023: Statsadvokaten tiltaler fire personer for drapet på Lanes.

21. mars 2023: Rettssaken mot de fire tiltale starter i Vestfold tingrett.

LES OGSÅ: Kilen-drapet: Spørsmålet politiet aldri vil svare på
LES OGSÅ: Politiet har brukt sjelden metode for å skaffe bevis i Kilen-drapssaken. Det kan det være en god grunn til