Gå til sidens hovedinnhold

Hjelp øyene våre

Artikkelen er over 4 år gammel

Helt gratis kan du bli bedre kjent med både øyene våre og det som vokser der, samt lære deg å pleie dem så landskapet ikke gror igjen.

Det er Kulturlandskapsskolen som står for den invitasjonen, og samlinger blir det både 31. juli og 2. august.

Begrenset antall plasser

Mandag 31. juli går turen til Bjerkø der gode eksempler på skjøtsel av kulturlandskap, utført av blant annet Bjerkø gård, vises fram. Fagbiolog Kim Abel, fra Stiftelsen Biofokus, kommer med en rekke praktiske tips og anbefalinger og en får også høre om gammel hage- og beitemark i et historisk perspektiv.

– Grunnet båtskyss er det et begrenset antall plasser og derfor obligatorisk påmelding til dette arrangementet.

Interesserte bes sende e-post til oslofjf@online.no, opplyser Kjetil Johannessen i Oslofjordens Frluftsråd, som er en av aktørene som står bak dette.

LES OGSÅ: Lei av frekke båteiere 

Ved Moutmarka

Noen dager senere, onsdag 2. august, har Kulturlandskapsskolen et nytt og åpent arrangement som ikke krever forhåndspåmelding. Da kan alle som er interessert være med på å lære om slått, både med ljå og tohjulstraktor.

– Rett vest for Moutmarka, nærmere bestemt på Moløkka, ligger en vel 5 dekar stor slåttemark. Enga slås årlig for å øke antall blomsterplanter som igjen er viktig for blant annet insekter. Bonde Bent Nilsen lærer bort viktige prinsipper rundt slått og deltakerne får selv aktivt være med. En biolog vil også fortelle om og vise hvilke blomsterplanter som vokser i enga. De som er interessert og kommer med bil bes kjøre inn fra Helgerødveien (fv. 308) mot Mostranda camping og parkere på nærmeste merkede p-plass i Moutmarka. Det er merket med strandflagg hvor arrangementet finner sted. Det vanker i løpet av dagen forfriskninger på deltakerne, lokker Johannessen.

LES OGSÅ: – Brygga er farlig 

Gjengroing er et problem

Mange hytte- og grunneiere i Nøtterøy- og Tjømeskjærgården opplever økt gjengroing som et problem og ønsker å gjøre noe med det. Flere av eiendommene ligger innenfor det som er Vestfolds utvalgte kulturlandskap – det vil si den østre delen av Nøtterøy- og Tjøme-skjærgården.

– Gjennom Kulturlandskapsskolens kurs og arrangement, har en derfor de siste årene fokusert på hva som er ønskelig å oppnå med praktisk og målrettet skjøtselspleie. Fokusområder er artsmangfold, uønskede arter og landskapsbilde. En ser nærmere på gode eksempler der grunneiere har utført tiltak og en lærer prinsipper knyttet til hvordan en kan komme i gang og hvordan vegetasjonsrydde på en effektiv måte. En får også stifte bekjentskap med flere ulike planter og busker, opplyser Johannessen.

Begge arrangementene er gratis.

LES OGSÅ: Sjekk den hytta! 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.