Gå til sidens hovedinnhold

Færder Fyrs Venner: Halve styret trakk seg

Hvorfor blir det bråk i lokale, frivillige foreninger? Pedanteri og personlige motsetninger kan føre til konflikter. Engasjement og idealisme drar ikke alltid i samme retning, og kan hindre et godt samarbeid.

For abonnenter

Vi har hørt ryktene, og tok turen til Rita Sundseth Eriksen, avgått leder i Færder Fyrs Venner. Venne-foreningens oppgave er å drifte Færder Fyr som kystleddestinasjon ved utleie av Signalboligen. Samt bevare og sikre Færder fyr som et kulturminne.

Rita Sundseth Eriksen og fire andre trakk seg i begynnelsen av september fra et styre på sju.

- Det høres ganske dramatisk ut?

Hun smiler, nesten litt sjenert. Hun trekker bena opp i sofaen, og holder godt rundt sitt nye fokus, fuglehund-valpen Ludvig.

-Ja det kan man kanskje si. Jeg understreker at det ikke var en koordinert aksjon.

Hun har vært leder siden 2018, og det har til tider vært meget krevende. Tanken på å gi seg modnet over tid, og etter siste sesong var det nok. Hun orket ikke mer. I juni fikk hun Covid-19, og med det kom også noen dager på sykehus.

- Det tar tid å komme seg. Jeg er fortsatt ikke helt mitt gamle meg.

Nestleder og leder samarbeidet ikke slik hun hadde håpet, til tross for at det var henne selv som rekrutterte vedkommende inn i styret. Enden på visa ble at hun trakk seg. Fire andre valgte også å gå.

Tidligere nestleder, nå leder, Martin Hartmark Aas sier han ikke anser Rita Sundseth Eriksens fratredelse som noe dramatisk, men at de var uenig i hvordan en slik forening bør drives.

Sladder

Rita Sundseth Eriksen framhever at i ethvert styre skal det være et sett av formelle strukturer som må respekteres. Bare slik kan en forening drives forsvarlig.

- Men det hender vi ler. Vi er ikke Norsk Hydro heller!

Vi forstår når hun modig snakker om alle ryktene og praten som har fart rundt i Oslofjorden.

Hun trekker fram flere eksempler på hva som er hvisket bak hennes rygg. Hun har følt seg mistenkeliggjort av sladder på høyt nivå.

- Noen har ment at jeg bruker Færder Fyr og vertskapsboligen som min egen hytte.

Ikke nok med det. Det finnes de, både private og innen næringslivet, som skal ha følt seg truet av hennes engasjement og gjennomføringsevne.

Det har blitt tisket i krokene at Færder Fyrs Venners båt, finansiert av A. Wilhelmsen Foundation, ble brukt som hennes private lyst-båt. Sladderen kom også Wilhelmsen for øre. Styret sendte dem en logg, og privat-bruk-påstanden ble blankt avvist.

Rykter

Venninne og Færder-entusiast Gerd Norma Berntsen kommer innom. Hun er ikke sen om å lovprise Rita Sundseth Eriksen. Selvsagt litt forutinntatt, men likevel.

- Rita er utrolig. Hun får til det meste. Hun spør og pruter, og har alltid et smil til overs. Ofte får vi det vi trenger gratis, eller til sterkt redusert pris.

Rita Sundseth Eriksens innsats for Færder Fyr har blitt verdsatt av tusenvis av gjester, Kystverket og Oslofjordens Friluftsråd. Lokalt har hennes engasjement ikke på samme måte blitt verdsatt. Ryktene holdes ved hevd.

-Til tross for sladder, står jeg godt i skoa, sier hun rakrygget.

Hennes mangeårige metode og entusiastiske holdning har av enkelte blitt målt mot en byråkratisk og gammelmodig praksis. Normalitetens diskrete mangel på sjarme lar seg ikke uten videre knekke.

Ingen er uunnværlige

Høsten står ved relingen og vinker. Vi undres når alt kommer til alt, og alt det forunderlige som merkes av kveldsolens stillhet.

- Hvordan skal det gå med Oslofjordens landemerke, og våre felles nitten nautiske mil, når du nå er ute?

- Ingen er uunnværlig. Se ikke bort fra at det fortsatt kommer til å gå godt ute på fyret.

Et sted tumler bølgene forbi. Sirkelens diameter har nådd et metningspunkt.

- Hva skal du gjøre nå da?

- Jeg skal først og fremst være sammen med min nye hund Ludvig. Gå på kurs og lære ham å kjenne. Vi skal kose oss på turer gjennom skogen og langs havet.

Rita Sundseth Eriksen er redaktør i Facebook-gruppen Færdertinget og aktiv i Tjøme Historielag.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.