Extend-Camilla fortviler etter avslag på støtte for avlyste forestillinger: – Det er barn dette går utover

LYKKELIGERE TIDER: Camilla Samuelsen Matre mottok kulturprisen til Tønsberg kommune i fjor høst av tidligere ordfører Petter Berg. Den kvalifiserte Extend for, men de regnes ikke som kulturformidler av Kulturrådet som fordeler støtte etter bortfall av inntekter på grunn av koronasituasjonen.

LYKKELIGERE TIDER: Camilla Samuelsen Matre mottok kulturprisen til Tønsberg kommune i fjor høst av tidligere ordfører Petter Berg. Den kvalifiserte Extend for, men de regnes ikke som kulturformidler av Kulturrådet som fordeler støtte etter bortfall av inntekter på grunn av koronasituasjonen. Foto:

Extend står i fare for å miste en tredjedel av inntektene som følge av koronasituasjonen. De var sikre på å få hjelp da de søkte Kulturrådet om støtte.

DEL

(Tønsbergs Blad) – Jeg var helt overbevist over at vi var kvalifisert til støtte, men så får vi altså et avslag hvor begrunnelsen er at vår hovedvirksomhet er undervisning i kunstfag, ikke kulturformidling, sier Camilla Samuelsen Matre, før hun sukker og sier:

– Det henger ikke på greip.

Opptatt av lave avgifter

Samuelsen Matre er daglig leder og innehaver av Extend. Danseskolen har 1.250 elever og 25 ansatte instruktører fordelt på cirka fem årsverk. Inntektene fra forestillingene utgjør en tredjedel av de totale inntektene som gjør det mulig å drive Extend.

– Blir disse inntektene borte, så må vi sette opp kursavgiftene og vi må kutte ut gratistilbudet vi har til barn som trenger det. Det siste vil gå ut over 100 av elevene våre, sier Camilla Samuelsen Matre.

Hun sier danseskolene i Tønsberg er opptatt av å ha lave avgifter.

– Vi ligger for eksempel på halvparten av det de gjør i andre vestfoldbyer. Dette gjør at inntektene fra forestillingen er ekstremt viktig, sier hun.

Har mistet troen

Samuelsen Matre mener Kulturrådet og regjeringen bommer helt når de sier at danseskoler som Extend ikke oppfyller kravene som kulturformidler.

– De treffer feil hvis de står på dette. Det er bredden som vil lide. Hele støtteopplegget bærer preg av at de har hastverk med å komme på banen med noe, sier Extend-eieren.

Hun kommer til å klage på avslaget, men innrømmer at hun har mistet troen.

– Jeg er vanligvis en optimistisk person, men dette har ødelagt den delen av meg. Jeg føler vi var lovet hjelp, og som sagt var overbevist over at vi kvalifiserte til støtte – men så er vi visst ikke en kulturformidler. Og når alt kommer til alt, så er det barn dette går utover, sier Camilla.

Støtteerklæringer fra foreldre

All undervisning og forestillinger er avlyst for Extend. De har digital undervisning, men Camilla Samuelsen Matre sier det blir ikke helt det samme som å være samlet.

– Vi har utrolig mye støtte fra foreldrene til våre dansere. Så å si ingen har bedt om refusjon av kursavgiftene, og flere sier nå at de ikke vil kreve refusjon av billettene de har kjøpt til forestillingene, sier Samuelsen Matre, og legger til at det siste faktisk kan være redningen for Extend.

– Noen snakker om å starte en vippsdugnad, men det føler jeg blir litt feil. Hvis folk derimot vil vise oss støtte ved ikke å be om refusjon for billettene til forestillingene, så har jeg mer sansen for det – og det kan faktisk redde oss.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken