Gå til sidens hovedinnhold

Et helt spesielt år

Artikkelen er over 1 år gammel

Vi kjente historiens vingesus i september, da rødgrønne koalisjoner overtok styringen i både Færder og nye Tønsberg kommune. Nå møter ferske politikere virkeligheten, med lommene fulle av valgløfter. Alt ligger an til et spennende 2020 i kommunepolitikken. Det gjør det også her i mediehuset, vi kjenner også historiens vingesus når Tønsbergs Blad fyller 150 år.

(Tønsbergs Blad)

Vi har èn plan for jubileet: Det er Tønsbergs Blad som har bursdag, men deg som abonnent som skal få presangene! Spredt gjennom hele jubileumsåret skal vi arrangementer som passer for de fleste, og du som abonnent skal få fordeler og opplevelser. Vi skal samarbeide med mange av de flinke i kulturlivet her i byen vår, og jeg anbefaler deg å følge nøye med i avisa og på tb.no etter hvert som vi kunngjør godbitene.

Godbiter blir det langt mellom for både politikerne og oss innbyggere i året som kommer. Nå skal store investeringer som sykehjem og svømmehall vurderes på nytt i storkommunen Tønsberg. Det var det lite snakk om i valgkampen. Det var runde svar på hva som må kuttes, og engangsstøtten fra staten til kommuner som er flinke og slår seg sammen sprøytes inn i første budsjett. Så i 2021 blir det enda trangere.

Jeg tror en del politikere på høyresiden i sitt stille sinn er litt fornøyd. Hvis de først skulle miste hegemoniet i Tønsberg kunne neppe timingen vært bedre, nå er det Anne Rygh Pedersen og hennes rødgrønne regjering som må stå for tøffe kutt. Og Høyre kan stå på siden og mane til ansvarlighet, slik de gjerne liker.

En av grunnene til at Anne Rygh Pedersen ble ordfører i Tønsberg var garantert at hun kort tid før valgdagen her i avisa åpnet døra for å utrede en annen fastlandsforbindelse enn den vedtatte brua. Det er populært å snakke ned brua – som ingen andre enn fylkestinget egentlig ønsker seg. Men den er nå vedtatt da…ikke minst av Arbeiderpartiet.

Men Anne Rygh Pedersen regner nok med å bare utrede bittelitt parallellbru, og så skal velgerne hennes se at hun har gjort et forsøk. Rygh Pedersen er en erfaren politiker, hun vet at risikoen er stor hvis hun virkelig setter bruvedtaket på spill. Og hun er nøye med å holde utredning av vestfjordforbindelsen utenfor.

I Færder er det èn politiker som derimot satset alt på vestfjordforbindelsen – og ble valgets store vinner. Richard Fossum er ikke bare fersk som varaordfører, han er også fersk i Senterpartiet. Fossum valgte dette partiet fordi han så at her var det reelle muligheter for innflytelse, og kjørte en råere valgkamp i sosiale medier enn noen andre politikere.

Her i avisa har varaordføreren forklart at han allerede valgnatta innså at han måtte endre oppførsel. Det blir spennende å se hvordan hans mange trofaste tilhengere vil se på hans tilpasning til den politiske virkeligheten. Fossum er nå veldig presis på at han bare har lovet å utrede vestfjordforbindelsen. Jeg er ikke så sikker på at alle de som stemte på ham fikk med seg akkurat den delen av budskapet. Skuffelsen kan bli stor hos velgerne hans, og Fossum selv kan risikere å måtte stå for den vedtatte brua. Men det er kanskje et prestisjeverv som varaordfører verdt?

I kveld markerer Tønsberg kommune både ny kommune og inngangen til et nytt tiår med feiende flott fyrverkeri ved brygga. Tønsbergs Blad er medarrangør, og for oss i avisa er det ekstra stas som inngang til jubileumsåret som vi håper hele byen skal få glede av.

For midt oppe i kutt og krangel er det mye å glede seg over. Bare se på den nye omdømmeundersøkelsen fra Opinion, der Tønsberg for tredje år på rad scorer best. Vi er mer attraktive enn byer som Fredrikstad, Hamar og Drammen. Det er jammen også verdt litt fyrverkeri!

Godt nytt år!

Sigmund Kydland

Ansvarlig redaktør

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.