Gard Mortensen fra Åsgårdstrand skal først åpne døren og kjøleskapet i fjelleiligheten ved Kulten, et steinkast fra Uvdal skisenter.
Han har ikke vært i Uvdal siden hytteforbudet trådte i kraft, og han rakk heller aldri å tømme kjøleskapet før han dro. Dermed er han litt usikker på hva som møter ham når kjøleskapsdøren skal åpnes mandag formiddag.
Råtne grønnsaker og muggen ost
Vel inne i leiligheten oppdager han og datteren Mathea at et bilde har ramlet ned fra veggen. Litt dårlig start der.
Så er det kjøleskapets tur. Litt sakte åpning, et litt lettelsens sukk.
– He-he … Heldigvis. Jeg visste det var noe grønnsaker der. Noe grønnsaker og agurk som ikke hadde overlevd. Bortsett fra det og litt muggen ost, ser det jo egentlig ikke så ille ut.
En kjapp titt i fryseren viser at alt er på stell der.
Fjellnabo Knut Vernøy fra Os kom også opp på fjelleiligheten mandag morgen. Han var litt roligere.
– Vi rakk å tømme både kjøleskap og fryser før vi dro, forteller han.
Ikke noe rush til fjells
Det er mange som har vært spente på hvordan trafikken til fjells ble den første mandagen etter at hytteforbudet ble opphevet.
På vår vei mot Uvdal ser vi en del biler som åpenbart er på vei til hytta på fjellet. Vi ser også noen få hytter og campingvogner som er «befolket», men noe stort rush er det ikke. Det er samme tendensen i Sigdal, vår største hyttekommune.
– Vi har fulgt med på antall registrerte telefoner i dag, men så langt har vi ikke hatt noen spesiell økning. Vi registrerer nå flere ganger om dagen for å se utviklingen utover uka, sier beredskapssjef i Sigdal kommune, Henrik Mørch.
Kjente på hytteskammen
Både Gard og Knut kom opp til Uvdal torsdag 12. mars – før det hele brøt løs. Etter at hytteforbudet ble kjent reiste de hjem igjen lørdagen to dager etter. Men fredagen imellom var av den rare sorten.
– Vi har fleipet litt med at det var her hytteskam oppsto, forteller Gard med et litt skjevt smil.
– Vi hadde faktisk en liten skitur sammen på den fredagen, men det føltes ikke helt ok. Vi følte på en måte at vi var på epleslang, forteller Knut.
– Fikk dere noen kommentarer?
– Nei. Men vi fikk jo høre at det hadde vært noen litt sure bemerkninger til andre hyttegjester som hadde vært på butikken.
Etter at de pakket sakene og dro hjem på lørdag har de ikke vært i leilighetene. Ei heller på dagsturer.
– Det hadde jo gått å kjøre opp og ned på samme dag. Men jeg tenker at det var like greit å holde seg hjemme. Delta i dugnaden, forteller Gard.
– Uproblematisk for oss
Begge hadde tenkt å være på sine leiligheter i påsken. Det gikk rett og slett i vasken.
– Hva tenker dere om hytteforbudet?
– Nå i ettertid tenker jeg at det nok er veldig få som vil si at det har vært feil. Folk ser at det har vært en nødvendighet for at lokalbefolkningen skulle kunne føle seg trygge, svarer Knut.
– Og vi har jo tak over hodet hjemme også. Så at vi ikke kunne dra opp hit i noen uker er helt uproblematisk. Det som først og fremst er trist er at skisenteret har mistet så mye av sin omsetning. Det er jo rart å kjøre oppover dalen og se så lite trafikk langs veien, svarer Gard.
– Glade for at hytteforbudet er over?
– Det er fantastisk. Vi er glade for å endelig kunne komme opp igjen, smiler Gard og Knut.
60 overnattinger i fjor
Gard jobber som TV- og underholdningsprodusent. Bransjen har virkelig fått kjenne på koronasituasjonen og de fleste prosjekter er lagt på is. Dermed er han permittert og ser for seg å være litt på hytta fremover. Nå skal han i første omgang være på hytta et par dager med datteren før han drar hjem, før det er planlagt ny tur til helgen.
Knut på sin side jobber som konsulent i jernbanebransjen og må hjem igjen til full jobb. Til tross for at det tar 3,5 til 4 timer å kjøre fra Os til leiligheten i Uvdal bruker han og familien den mye.
– Vi hadde vel 60 overnattingsdager her i fjor. Og foreldrene mine har hatt hytte her i 31 år, så jeg har nesten vokst opp her. Så det har vært trist å ikke kunne komme hit.
– Hold avstand
Selv om regjeringen har opphevet hytteforbudet, så fraråder likevel den samme regjeringen «unødvendige fritidsreiser».
– Nødvendige fritidsreiser eller unødvendige fritidsreiser er jo rare begreper, vi har jo tenkt litt på hva som ligger i det. Men det er jo ikke noe som heter det. Så det hadde vært mye bedre om de kom med en litt mer konkret regel, mener Gard.
– Det er jo en anbefaling. Men jeg tenker at om vi holder oss unna de lokale butikkene og handler før vi kommer, og er forsiktig med lokal kontakt, så går det nok bra. Samtidig må vi jo også støtte opp om det lokale næringslivet. Så ring heller å få bestilt mat til hytta eller leiligheten enn å dra i butikken, oppfordrer Knut.
Begge er klare på at det i etterkant av korona må komme en debatt om hvilke krav som kan stilles til både kommune, myndigheter og besøkende når det gjelder beredskap, skatter og avgifter.
Skryter av lokalsamfunnet og skisenteret
Samtidig skryter de uhemmet av Uvdal som feriested.
– Alle kjenner alle. Og de er utrolig serviceinnstilte her på skisenteret. Er det ett eller annet så fikser de det. Er det noe så er det bare å ringe. Det er helt topp, forteller Gard.
– Vi håper virkelig at pakkene fra regjeringen kan hjelpe skisenteret. De har hatt en god sesong fram til dette skjer. Så jeg håper det kommer penger til vedlikehold og oppstart til høsten, avslutter Knut.
Daglig leder Kjetil Nørstebø ved Uvdal skisenter kan berolige både Knut og andre. Det blir oppstart til neste vinter – uansett.
– Ja, vi starter opp til vinteren. Og jeg syntes Erna og regjeringen fortjener litt skryt. Vi har søkt på krisepakkene som gjør at vi som er pålagt å stenge kan få dekt opp til 90 prosent av de faste kostnadene. Og noe får vi, så vi ser egentlig lyst på fremtiden, sier Nørstebø.
– Så er vi nok litt mer heldige enn de store skisentrene som er helt avhengige av utenlandsturistene. Vi har gode hyttekunder som er fornøyd. Og de er mer ivrige enn noen på å komme seg opp hit igjen – og de kommer til å dra med seg flere, avslutter en optimistisk Nørstebø.