I hovedrollen som Stompa, Stein Oskar Magell Paus-Andersen, møter vi en 14 år gammel Rolf Kirkvaag jr, som har sterke bånd til øyene våre. Andre store roller blir spilt av Gisle Straume som lektor Tørrdal, Ragnhild Michelsen som Fru Madsen, Arne Lie som lektor Brandt og Dan Fosse som vaktmester Haukås.
Viktige rollefigurer var også Bødø, Bergen, Orkanger og Sørlandet; og Nøtterø, Didrik Arnesen, som dessverre omkom i den tragiske Partnair-flyulykken utenfor Hirtshals i 1989.
Langåsen
En kystrute-båt seiler i sort og hvitt gjennom skjærgården. Ledsaget av dixieland-jazz og bølgeskvulp. Ved rekka står en ung ,mørk mann og speider innover fjorden. Slik åpner filmen. Stompa går i land i Stakavik. Ferien er over og han skal begynne ved Langåsen pensjonatskole.
«Få, om noen, ungdomsfilmer fra Norge har sjarmert så mange nordmenn», skrev filmkritiker Per Haddal.
Rolf Kirkvaag jr.
Vi benker oss med Rolf jr på en kafé-bar på Majorstua. En hustrig novemberdag slår oss imot hver gang kunder kommer eller går.
- Hva kan det ha seg at du ble valgt til hovedrollen i denne ikoniske familiefilmen?
- En ettermiddag tidlig på våren ringte telefonen hjemme, mot slutten av den «hellige» timen. Fattern grep røret, og kremtet som for å understreke at det var på kanten tidlig. Muttern og vi barna så på hverandre. Blåste det opp til storm, eller var det noe i forbindelse med NRK? Etter kort tid sa han bare «javel» og la på. Brødre som søster sto engstelige og så ned i gulvet.
Rolf jr er tilbake i barndomshjemmet på Marienlyst, et steinkast fra «fatterns» arbeidsplass. Landets fremste radiomann har kontroll. Vi fornemmer drama i detaljene
«Rolf? Du skal prøvefilme for Stompa og Co. Det har oppstått komplikasjoner. De trenger en ny hovedrolle. Vi drar. Kamera og lyssetting står klart. Det er ingen tid å miste.»
Kjendis
- Dagen etter ble det avklart at jeg skulle ikle rollen som Stein Oskar Magel Paust Andersen. Aviser og ukeblader var raske med å formidle hvem som hadde fått rollen
Vi ser det er en nostalgisk glede i disse 60 år gamle minnene. Kjendis over natten? Litt annerledes den gangen enn dagens Tik-Tok-tilværelse og Kåss til kvelds og Lindmo til frokost.
- Hva synes du for øvrig om det? At kjendiser lager programmer hvor de inviterer de øvrige tyvetalls kjendiser Norge har å by på.
- Det har fra flere hold blitt satt fokus på innholdsløst tv, og overforbruk av diverse d-kjendiser. Ordet «søppeljournalistikk» har blitt nevnt!
Kamera går
Kirkvaag forteller at innspillingen på landbruksskolen i Lunde i Telemark gikk i et høyt tempo fra dag én. Gjennomgang av replikker, stille, klare til opptak, kamera går, krevde full konsentrasjon av de unge guttene. Et strengt regime, ledet av regissør Nils Reinhardt, tillot ingen utskeielser. Mye dreide seg om Stompa og Bodø.
- Det var en stor produksjon med mange av landets fremste skuespillere involvert. Gisle Straume og Arne Lie var som skapt for rollene som henholdsvis lektor Tørrdal og lektor Brandt. Karsten Winger som streng rektor, Ragnhild Mikkelsen som fru Madsen og Dan Fosse som døvhørt og distre vaktmester. De skapte alle en atmosfære som gjorde at vi ofte følte vi var pensjonatskole-elever i virkeligheten.
Stompa døgnet rundt
- Noen ganger følte jeg at spesielt Gisle Straume gikk sånn opp i rollen som lektor Tørrdal at jeg gruet meg til opptak. Ikke sjelden skulle han holde Bodø og meg i ørene, og han vred så hardt at det ble i overkant ekte. Sommeren gikk fort. Mye venting, prøving og pugging av replikker. Sol og sjø gikk fløyten.
- Vi var med på opptak også etter skolestart. Svømming var en del av handlingen i filmen, og opptakene ble gjort i det nye bassenget på Marienlyst skole. Her fortsatte jeg i annen real sammen med Ole Enger og damene. Vi var fem gutter og tjue jenter.
Han drar på smilebåndet. En lat latter. Vi står på randen av vinter.
Langsomheten varer noen ganger lengst. Enger var statist i den første Stompa- filmen. Han fikk hovedrollen i de kommende tre.
- Filming og skole gikk over i hverandre i et sammensurium, som førte til at jeg ble en slags Stompa både på film og på skolen.
Ettermiddagslyset er fullpakket med minner. En take-away følger oss med blikket
Ishockey
- Du forsvant som skuespiller?
- Foreldrene mine syntes det ble i overkant mye Stompa, og jeg hadde ikke veldig lyst til å bli skuespiller. Det var idretten som var min greie.
Kirkvaag studerte ved Idrettshøgskolen og Universitetet i Oslo. Han har vært norsk mester i ishockey, landslagsspiller, trener og sportskommentator i NRK og TV 3.
Praten skråner som en stige, og vi lener oss inn i sommerens øverste etasje.
Paradiset
- Det er noen år siden du bodde på Hvasser?
- Ja, men for meg er Tjøme og Hvasser fortsatt landets flotteste sommerparadis. Mye er dessverre forandret. «Jeg savner de gamle idyllane», sa min mor, som har familieaner på Tjøme. Jeg har feriert på øyene siden jeg ble født i 1948. Mine barnebarn er femte generasjon sommergjester.
Familien bygget sommerhus på Hvasser i 1956. Han bygget også selv hytte, men solgte og kjøpte hus i Jørestrandveien. Her bor fortsatt hans tidligere kone. Selv flyttet han til Oslo.
Kirkvaag var på begynnelsen av 2000-tallet en synlig mann i øybildet. Sammen med noen pengesterke venner kjøpte han det gamle fiskemottaket på Sandøsund.
- Tanken var å gi noe tilbake til lokalsamfunnet. Vi restaurerte bygningen, lagde restaurant i andre etasje og bygde et par ferieleiligheter.
Siden den gangen har huset vært gjennom adskillige «stormer». Eiere og serverings-drivere har kommet og gått i lille Saint-Tropez.
Dra på Lopphavet! «Stompa & Co» kan blant annet sees på Youtube. Pur kinofløyel.