Gå til sidens hovedinnhold

Dette er en viktig del av allemannsretten – i morgen oppheves forbudet

På tirsdag oppheves det generelle bålforbudet i hele Norge. – Nyt høsten, og vis bålvett, oppfordrer Norsk Friluftsliv.

(Tønsbergs Blad)

På grunn av skogbrannfare er det et generelt bålforbud fra 15. april til 15. september. Når forbudet oppheves på tirsdag, kan mange igjen se fram til lange høstkvelder rundt bålet.

En del av allemannsretten

– Retten til å tenne bål i skog og mark er en viktig del av allemannsretten. Så lenge man viser bålvett og er obs på skogbrannfare, er det bare å komme seg ut og nyte høsten, sier Siri Meland, fagsjef samfunnskontakt i Norsk Friluftsliv i en pressemelding.

Før du fyrer opp bålet er det alltid viktig at du forsikrer deg om at det er trygt, og setter deg inn i lokale forhold.

– Det er viktig å være klar over at noen steder har lokale bålregler. Vær også alltid obs på vær- og vindforholdene der du er, og sjekk at det ikke er for tørt i naturen rundt deg, sier Meland.

Les også

Turid mener boten er idiotisk. P-sjefen er imidlertid av en helt annen oppfatning

Ikke tenn bål eller grill på svaberg og fjellunderlag

På Færder Nasjonalparks nettsider kommer det fram at det er en del hensyn du og jeg må følge dersom vi skal ut på tur og har tenkt til å grille. Du har for eksempel ikke lov til å tenne et bål eller bruke en engangsgrill på svaberg eller fjellunderlag.

Det oppfordres til å bruke en tilrettelagt bålplass dersom det er mulig, men for kaffebål er reglene annerledes. Det kan du tenne hele året i vannkanten på sand eller på andre løsmasser uten vegetasjon.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.