Gå til sidens hovedinnhold

Dette er den nye Tønsberg-arkitekturen. Nå kan du si din mening!

Artikkelen er over 1 år gammel

– Jeg var borte lenge. Da jeg kom tilbake var Tønsberg blitt veldig annerledes, sier fotograf Roy Gabrielsen (60).

(Tønsbergs Blad)

SJEKK ALLE PROSJEKTENE OG SI DIN MENING NEDERST I SAKEN!

Den ene boligblokka etter den andre popper opp i Tønsberg og omegn og gammel industri jevnes med jorda.

Bybildet er i stor endring, men ikke alle er like begeistret. Arbeiderpartiets Per Martin Aamodt fortalte mandag at han angrer på å ha vært med på Kaldnes-utbyggingen. Nå sier han stopp.

Han innrømmer at utviklingen kan ha gått i raskeste laget.

– Vi må ikke bygge ned hele kystlinja, sier han. Og ønsker seg en pust i bakken for å kunne utarbeide en helhetlig plan for utbyggingen i hele området langs sjøen fra direktoratet til Færder videregående skole.

Store endringer

– Jeg var borte lenge. Da jeg kom tilbake var Tønsberg blitt veldig annerledes, sier fotograf Roy Gabrielsen (60).

Han tok bildet i toppen av saken i 1983, da han var oppe med et Cessna-småfly på oppdrag.

– Vi gikk opp fra Torp med en lokal flyger vi brukte som bodde i Vestskogen. Vi hadde litt ekstra tid etter å ha blitt ferdig med fotograferingen, da han la flyet over byen. Han skjønte veldig godt hva som skulle til for å få tatt gode bilder.

Bildet han tok er et godt dokument på hvor mye som har skjedd med sentrale deler av Tønsberg.

(Saken fortsetter under bilde)

Gabrielsen er vokst opp i byen, og drev som fotograf i en årrekke, først i Hvalen-krysset og deretter på Teie. Siden gikk ferden til Danmark og Portugal, før han bosatte han seg i Oslo.

Da han kom hjem på besøk igjen opplevde han at byen hadde endret seg mye.

– Jeg hadde problem med å like den i starten. Nå går det greit.

– Hva var det du ikke likte?

– Det var hvordan miljøet var blitt på Brygga med et veldig statusjag og folks behov for å vise seg fram. Noe av sjarmen og kosen var vekk, sier han.

Men Gabrielsen så også den samme utviklingen som har truffet mange andre steder:

– Det er jo blitt mange flere mennesker, og da må man jo bygge i høyden for å få plass til alle. I Oslo er det jo enten å ta av Nordmarka eller bygge i høyden som gjelder for å få plass til alle.

(Saken fortsetter under bildet)

– Er det noe som slår deg som vellykket eller mislykket?

– I skoleferien jobbet jeg hos torghandler. Da var det veldig liv på Torvet, men det har jo forsvunnet. Nå håper jeg at den nye restauranten i den gamle politistasjonen (O'Learys, journ. anm.) skal være med på trekke folk litt oppover fra Brygga, sier han.

Les også

Derfor valgte Johan å kle det store leilighetsbygget med trepanel

 

– Skal være forsiktig med å kritisere

Ap-politiker Per Martin Aamodt kjenner på presset fra utbyggerne som ønsker å bygge boliger langs vannkanten i Tønsberg.

Men han tror vi gjør lurt i å tenke oss om litt, spesielt når det gjelder utbygging på begge sider av Ollebukta. Ser du bildet øverst i saken, er det skjedd store endringer i byen siden 1983.

(Saken fortsetter under bildet)

Både hotell og brannstasjon er bygget, og hele Zeiner-tomta har gått gjennom en stor endring. Nå er nye leiligheter under oppføring på den gamle Herholdt Andersen-tomta mellom hotellet og brannstasjonen, og flere sikler på området videre langs Ollebukta.

– Jeg vil vel tro at når eiendomsutviklere får kjøpe området der XXL og Rema 1000 ligger i dag for 60 millioner, er det ikke husleieinntektene som lokker, sier han, og uttrykker skepsis til eventuell boligbygging her, tett opptil Gunnarsbøparken og Svend Foyns arbeiderboliger.

– Vi bør tenke oss om. Dette er et viktig område med mange båtplasser. Alt trenger ikke å være så polert.

– Hva synes du om det som er bygget langs sjøen her i Tønsberg?

– Det er trykket boliger oppi på begge sider. Og de har noen gode kvaliteter. Det fineste området er rundt Støperiet, med litt luft og rom. Jeg er opptatt av å ta vare på det. Det som er bygget bærer jo preg av tidens arkitektur, det er sikkert lønnsomt, og man har funnet gode løsninger med strandpromenade helt bort mot Kanalen.

(Saken fortsetter under bildet)

Men nå mener han altså at man skal stoppe opp litt og tenke seg om. Hva tenker man om kvalitetene til det som er bygget, og hva vil man med områdene ennå ikke er utbygget?

– Vi trenger boliger, men vi trenger også arbeidsplasser innenfor 10-minuttersbyen. Det er sikkert ikke så populært, og mange blir nok rasende av at vi bremser, men det bør vi altså gjøre, mener Aamodt.

Si din mening

Vi har tatt en runde og plukket ut en dusin bygg og prosjekter som er oppført i nyere tid. Nå kan du få være med å gi tilbakemelding til utbyggere og politikere i en uhøytidelig undersøkelse.

Hva mener du om kvaliteten på arkitekturen og tilpassing til omgivelsene? Kast terning, og kom gjerne med dine personlige tilbakemeldinger nederst i skjemaet!

(Om du leser på mobil, legg mobilen vannrett)

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.