Gå til sidens hovedinnhold

Dette ansvaret er livsviktig: – Bøter er ingenting i forhold til de menneskelige tragediene

Artikkelen er over 2 år gammel

Vekslende temperaturer på vinterstid øker faren for istapper og takras.

(Tønsbergs Blad)

– Mange av oss er ikke klar over at det er de som eier bygningene, det være seg borettslag, sameier eller andre gårdeiere, som er ansvarlige for å gjøre fotgjengere oppmerksomme på faren og fjerne is og snø, skriver Huseiernes Landsforbund Vestfold, i en pressemelding.

Det er altså boligeiers ansvar å passe på at snø og is ikke raser ned og skader folk, biler eller annet som befinner seg under bygningen. I tillegg må det måkes snø og strøs der det er glatt.

I politivedtektene i de fleste kommuner står det også at boligeier straks skal sette opp avvisere og fareskilt når det er fare for ras av is og snø fra bygninger der folk ferdes.

LES OGSÅ: Førerkortene ryker i ekspressfart: – Dette er beint ut tragisk

– Men plikten er ikke oppfylt ved at man setter ut varselskilt i november og tar dem inn til påske. Normalt må varselskiltene tas ned innen en uke, med mindre gårdeier kan dokumentere at det har tatt lenger tid å rekvirere hjelp til fjerning av isen, presiserer distriktsleder i Huseiernes landsforbund Vestfold, Olav Vilnes.

En avtale med et firma som overvåker bygningen gjennom vinteren, samt rykker ut og fjerner farer ved behov, kan være en god investering.

Dette vil vise at gårdeier/styreleder tar ansvaret sitt på alvor og har gjort det som står i vedkommendes makt for å avverge en farlig situasjon.

– Huseier kan nemlig få bøter for ikke å følge politivedtektene. Bøter er likevel ingenting i forhold til de menneskelige tragediene, straffe- og erstatningsansvaret som kan oppstå for skader på fotgjengere og biler dersom man som huseier ikke har fulgt opp sine forpliktelser, skriver Vilnes.

 

LES OGSÅ: Restaurantens tilbud får flere til å reagere: – Greit å tenke litt ...

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.