(Jarlsberg Avis)

Holmestrand: – Vi fikk dekket flybilletter på første klasse, ble hentet på flyplassen av kongehusets sjåfør og ble innkvartert på suite på Hotel Hyatt i Riad, forteller den daglige lederen ved Autocenteret Fjeldstad i Holmestrand til Broom om den svært så spesielle handelen.

Autocenteret Fjeldstad har i 40 år vært forhandler av Mercedes-Benz Geländewagen. Selv om bilmodellen er både ikonisk og kostbar, er det ikke akkurat hverdagskost at en prins tar kontakt – men det skjedde altså i 1994.

Børstraktor

På 1980-tallet og starten av 90-tallet var Geländewagen på mange måter selve symbolet på jappetiden. Hvis du hadde lyktes på børsen, var det den du skulle ha. Den fikk da også kallenavnet «Børstraktor».

LES OGSÅ:I Holmestrand er Toyota «folkebilen»

Men ikke alle nøyde seg med en vanlig G-wagen, og prins Faisal i Saudi-Arabia ønsket at den vesle forhandleren i Holmestrand skulle bygge en helt spesiell Geländewagen til ham.

– Det startet med at vi stilte ut forlengede og ombygde Geländewagener på offroad-messene i Tyskland. Der fikk vi besøk av en person som var sønn til den saudiarabiske ambassadøren i Tyskland, sier Klausen til Broom.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ambassadøren var også venn med prins Faisal, som hadde behov for å oppgradere en viktig bil i bilparken sin: Jaktbilen.

– Vi tok imot bestillingen og satte i gang. Det var kurant å lage slik bil med faghjelp fra Schulz Automobile i Tyskland. De var spesialister på bilbygging i alle mulige varianter.

Brukes ennå

– Passasjersetet foran kan heves hydraulisk for å gi maks utsikt 360 grader for kongen eller prinsen – den av dem som er på jakt, forteller Klausen.

LES OGSÅ:Autocenteret Fjeldstad gir full gass – vant prestisjekåring i konkurranse med forhandlere fra hele verden

Bilen fikk etter ombyggingen tre aksler og en lengde cirka 5,8 meter. V8-motoren med kompressor var på solide 400 hestekrefter. Det var både drift og sperrer på alle tre aksler, og spesielle dekk tilpasset kjøring i ørken ble montert.

Det tok et halvt år å gjøre den helt unike falkejaktbilen ferdig, og få den sendt til prinsen.

– Vi mottok tilbakemelding om at kongehuset var meget fornøyd med bilen. Oss bekjent har de den fortsatt i dag til falkejakt. Den blir bare kjørt noen få kilometer i løpet av et år og blir pleid med omhu, forteller Hans J. Klausen.