(Tønsbergs Blad)

– Det er kjempetrist. Vi har prøvd så godt vi kan, men det gikk ikke denne gangen, sier Mats Bjune, som er styreleder og daglig leder i selskapet som begjærte oppbud 29. juni.

Bostyrer Torunn Karlsvik Glenna sier firmaet har opplyst at det har 7.114.000 kroner i gjeld. Foreløpig er det imidlertid kun banken som har meldt inn sitt krav, som er et pantsikret krav på 560.000 kroner.

– Gjelden er hovedsakelig til selskapets leverandører, sier Glenna.

Familiebedrift

Bjune hus AS er en familiebedrift, som tidligere har drevet under navnene Bjune Einar J Byggmester AS, Blink hus Bjune AS og Byggmester Einar J Bjune AS. Einar Bjune startet firmaet i 1981, og i 2016 overtok sønnene Mats og Dag Einar Bjune.

Det har vært mellom 2 og 30 ansatte i bedriften, og da den meldte oppbud var 13 ansatte i jobb. Selskapet omsatte for drøyt 25 millioner kroner i 2021, og hadde et overskudd på 229.000 kroner.

Kostnadene økte

Selskapet begynte å få problemer da det ble samarbeidspartner med en større utbygger i 2016. Utbyggeren stilte en rekke krav som økte Bjune hus AS' kostnader kraftig. Etter hvert havnet selskapet i likviditetsproblemer, også fordi en rekke fordringer ikke ble betalt.

– Jeg vil oppfordre folk som har gode håndverkere i arbeid til å betale regningene sine, sier Bjune.

Bjune hus AS var et av fem selskaper det ble åpnet konkurs i sist uke. Her er hele listen:

FirmanavnKontaktpersonPoststedKonkursdatoType
Bjune hus ASMats BjuneTolvsrød30.06.2022Konkursåpning
Focus Group ASAnne Grete EllingsenBarkåker30.06.2022Konkursåpning
Next Media ASJesper C Utter RonanderTønsberg30.06.2022Konkursåpning
Gråskjær ASJohn Ross GraakjærSem29.06.2022Konkursåpning
Færder Bygg og Eiendom ASVitalijus MakarskasNøtterøy27.06.2022Konkursåpning

Flere går konkurs

Ifølge en oversikt laget av kredittopplysningsbyrået Creditsafe har det vært en økning i antall konkurser i både mai (+ 22 prosent) og juni (+ 13 prosent). Dette er første gangen antall konkurser øker siden koronapandemien.

– Vi snakker fremdeles ikke om noe konkursras, og ser heller ingen tegn på at dette vil komme. Men det vi ser er en utflatning, og en tydelig tendens til at vi vil få en økende konkurstrend i tiden fremover, Per Fjærestad i Creditsafe.

Han mener utviklingen tyder på at vi er på vei tilbake til et normalt konkursnivå.

I Vestfold og Telemark økte antall konkurser i andre kvartal med 11 prosent sammenlignet med året før. I år var det 49 selskaper som gikk konkurs, i fjor led 44 selskaper den skjebnen.

Det er særlig i bygg- og anleggsbransjen selskaper går konkurs. 200 av de 715 bedriftene som gikk konkurs i Norge i april, mai og juni tilhørte denne bransjen.