To til sykehus etter mistanke om kullosforgiftning om bord i båt

Artikkelen er over 2 år gammel

– Båten var bare noen dager gammel.

DEL

(Tønsbergs Blad) Det var klokka 01.43 natt til tirsdag at alarmen gikk. To personer om bord i en båt ved Havna på Tjøme hadde plutselig følt seg dårlige og ble fraktet til sykehus med ambulanse på grunn av mistanke om kullosforgiftning, skriver Vestfold interkommunale brannvesen på sin Facebook-side.

– Hendelsen skjedde i en 40 fots båt som bare var noen dager gammel. De hadde benyttet dieselvarmeren ombord og to av de seks om bord hadde blitt dårlige. Ambulansen tok disse til sykehuset, mens vi dro ut for å sjekke kulloskonsentrasjon i båten, med tanke på om det var mulig for de andre å sove i båten. Da vi kom fram var varmeanlegget stengt og kullosen luftet ut så vi fikk ikke utslag på vår gassmåler. De fire andre fikk dessuten annen overnatting i havna, forteller brannvesenets utrykningsleder Bjørn Næss.

LES OGSÅ: Fire menn ble slått ut i båten

– Skummelt

De ga beskjed om at fagfolk måtte se på anlegget før det ble benyttet igjen.

– Kullos er skummelt, men heldigvis var de på Tjøme våkne og reagerte. Sover man, kan kullos ta liv uten at man merker noe som helst, sier utrykningslederen.

Han anbefaler på det sterkeste at båter har gassalarm som kan oppdage for eksempel propan og kullos, samt at man selvfølgelig har røykvarsler i tillegg.

LES OGSÅ: – Gassdetektor burde være like obligatorisk som redningsvest

Montér gassalarm

På sin Facebook-side har de følgende oppfordring til båteiere:

«Karbonmonoksid eller kullos, er uten farge- og luktløs gass som er svært giftig. Karbonmonoksid er giftig fordi den fortrenger oksygenet fra hemoglobinet i de røde blodcellene og danner karboksyhemoglobin (COHb), som reduserer oksygentilførselen til vevene og hemmer åndedrettet.

En bør først og fremst forsikre seg om at utstyr om bord som kan avgi gasser er montert forsvarlig, og at det ikke er lekkasjer inn i fartøyets innredning. Det finnes gassalarmer som kan monteres ombord, og disse er en billig forsikring for å gjøre fartøyet tryggere å oppholde seg i. Vedlikehold av maskineri, ettersyn av alarmer og annet utstyr er også viktig.»

Artikkeltags