Brannvesenet ber deg sjekke kontaktene dine

Her ser man tydelig at kontakten har smeltet.

Her ser man tydelig at kontakten har smeltet. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

To ganger, bare med timers mellomrom, måtte brannvesenet denne uken rykke ut til boliger der det kom røyk fra stikkontakter.

DEL

(Gjengangeren) «Klokken 01.13: Stasjon Kopstad rykker ut på branntilløp i Dosent Brynildsens gate»

«Klokken 06.25: Stasjon Kopstad rykker ut på mistenkelig røyk i Wistings vei.»

Her har stikkontakten til varmtvannsberederen blitt for varm.

Her har stikkontakten til varmtvannsberederen blitt for varm. Foto:

Det er de to korte meldingene som begge to skjuler dramatikk i to boliger.

For på begge utrykningene viste det seg at det var varmgang i stikkontakter. Varmgang som lett kunne ha ført til brann i boligen.

Røyk fra kjeller

– Klokken 01.05 rykket stasjon Kopstad ut etter melding om røykutvikling i kjelleren i en tomannsbolig med seks beboere i Dosent Brynhildsgate i Horten. Det var beboerne selv som luktet røyk fra kjelleren og ringte 110. Det forteller underbrannmester Sven Erik Anderssen på etatens Facebook-sider.

LES OGSÅ: (+) Voldsom økning i branner – sjekk hjemmets brannversting

Det var stikkontakten til en varmtvannsbereder som hadde blitt for varm.

Soten ses tydelig langt oppover veggen.

Soten ses tydelig langt oppover veggen. Foto:

– Her var en stikkontakt til varmtvannsbereder svidd. Vi tok strømmen i kjelleren og ba beboerne kontakte elektriker, sier Anderssen.

Røykvarsleren varslet beboerne

Ikke mange timene etter, måtte brannvesenet rykke ut nok en gang. Også denne gangen var det røyk fra en stikkontakt. Her ble beboerne i tomannsboligen varslet av en røykvarsler.

LES OGSÅ: (+) Husker du å dra ut kontaktene?

– Da vi kom fram var det røyk i leiligheten i Wistings vei i Horten. Beboer hadde våknet av røykvarsler og evakuerte ut. Også her har en stikkontakt smeltet og det har oppstått «sotengler» i leiligheten. Dette oppdaget så raskt at varmen ikke hadde antent bygning, sier underbrannmester Sven Erik Anderssen.

LES OGSÅ: Advarer eiere av varmtvannsberedere over hele landet 

Brannvesenets råd

Disse to hendelsene er en påminnelse til oss alle om at det er lurt å sjekke kontakter og støpsel ved jevne mellomrom for brune eller svarte svimerker. Dette er et tegn på varmgang. Kontakter til varmtvannsbereder er ofte utsatt og i verste fall oppstår det brann som følge av varmgangen. Oppdager du spor etter varmgang bør du søke hjelp fra din elektriker, råder brannvesenet.

Artikkeltags