To hus skal gå opp i røyk på Veierland

Lørdag går dette huset, i Krikaveien 22 på Veierland, opp i røyk.

Lørdag går dette huset, i Krikaveien 22 på Veierland, opp i røyk. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Samtidig får øy-beboerne «øve seg på brann».

DEL

(Tønsbergs Blad) Det er ikke sjelden at Vestfold Interkommunale brannvesen (VIB) brenner ned en bolig i forbindelse med brannøvelse. For å bli godkjent som røykdykkere må alle brannmannskap ha gjennomført en slik nedbrenningsøvelse, forteller øvingsleder Andrew Wright i VIB.

Lørdag gjennomføres nettopp en slik nedbrenningsøvelse - men denne gangen er det ikke bare brannmenn som skal være. Også beboere i nærområdet får dra utnytte av øvelsen.

– Det er en spesiell situasjon, sier Wright.

LES OGSÅ: Flere mennesker, flere hjemmeboende eldre, men færre dødsbranner

Får ansvar for slukningsoppgaver

Det er på Veierland det hele skal skje. Beboere på øya utenfor Nøtterøy har over lengre tid hatt et tett samarbeid med VIB for å skape trygge forhold med tanke på brannsikkerhet.

Lørdag skal brannvesenet la to hus brenne til grunnen, for å gi både brannmenn og en gruppe frivillige på øya øvelse i hva som skal gjøres i et branntilfelle.

Uten en eneste veiforbindelse til fastlandet kommer ikke brannvesenet frem med brannbil dersom de må rykke ut til Veierland. Derfor har beboerne på øya satt sammen en frivillig beredskapsgruppe som er ansvarlig ved branntilfeller, inntil brannvesenet er på plass.

Uten en eneste veiforbindelse til fastlandet kommer ikke brannvesenet frem med brannbil dersom de må rykke ut til Veierland. Derfor har beboerne på øya satt sammen en frivillig beredskapsgruppe som er ansvarlig ved branntilfeller, inntil brannvesenet er på plass. Foto:

– De frivillige på øya har ansvar for flere oppgaver som kan gjøres før brannvesenet kommer til stedet, sier Wright, og poengterer at en brannbil ikke kommer frem til Veierland.

I stedet må brannvesenet ta i bruk brannbåt.

– Blant annet kan de frivillige legge ut slange med vanntilførsel fra sjøen slik at den er klar til brannvesenet kommer. De har også lov til å begynne med utvendig slukning, og jobbe med å forhindre skogbrann, forklarer han.

SIKKERHETEN FØRST: Andrew Wright (t.h.) i VIB har hatt tett kontakt med frivillig-gruppen på Veierland i forbindelse med brannsikkerheten på øya. – Denne øvelsen har jeg ønsket å få til lenge, sier han. Her sammen med gruppen og deres brannutstyr.

SIKKERHETEN FØRST: Andrew Wright (t.h.) i VIB har hatt tett kontakt med frivillig-gruppen på Veierland i forbindelse med brannsikkerheten på øya. – Denne øvelsen har jeg ønsket å få til lenge, sier han. Her sammen med gruppen og deres brannutstyr. Foto:

LES OGSÅ: Her står båten i full fyr

Må være selvstendige

Det er syv personer fra Veierlands frivillige gruppe som skal være med på nedbrenningsøvelsen. Wright forteller at dette er en øvelse han gleder seg stort til.

– Menneskene på denne øya er avhengig av å være selvstendige. De har en branngarasje med utstyr som vi godkjenner årlig, og de frivillige organiserer selv øvelser årlig. Men akkurat denne øvelsen har jeg ønslet å få til lenge, sier han.

Så viktig var det å få det til, at VIB valgte å legge øvelsen til en helg, noe som er utypisk for nedbrenningsøvelser.

– I og med at de fleste på øya jobber måtte vi ta det på en lørdag. Vanligvis gjøres jo sånne øvelser i ukedagene, forklarer Wright.

Dette huset, som også står på tomta på Krikaveien 22, skal lørdag stå i flammer.

Dette huset, som også står på tomta på Krikaveien 22, skal lørdag stå i flammer. Foto:

Artikkeltags