Varme på terrassen

En utepeis er den beste terrassevarmeren dersom du er ute etter en permanent, og estetisk, løsning.

En utepeis er den beste terrassevarmeren dersom du er ute etter en permanent, og estetisk, løsning. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Det finnes muligheter for dem som vil holde seg varm i det som gjenstår av kalde sommernetter og tidlige høstkvelder på terrassen.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

I år har det tropenettene glimret med sitt fravær. Gensere og tepper har vært helt nødvendig for dem som har ønsket å tilbringe lyse sommerkvelder på terrassen.

De som har investert i en elektrisk eller gassbasert terrassevarmer, har allerede hatt mye glede av den i sommer.

Men det finnes også et mer permanent alternativ; nemlig en murt peis.

En murt peis har mange fordeler: flammer som varmer, lyden av knitrende tre og lukten av bål. I tillegg oppnår du god varmeutnyttelse.

Når du tenner peisen, blir teglsteinene varmet opp, og på grunn av steinenes høye evne til å holde på varmen, vil de avgi mye varme også etter ilden har brent ut.

– Med en peis kan du få mer ut av de lyse sommernettene og av høsten som følger; spesielt hvis peisen er plassert et sted hvor dere kan sitte i le av en mur, sier direktør for Kalk- og Teglværksforeningen, Tommy Bisgaard.

Peisen kan mures som en del av huset, og eventuelt være forbundet med en innendørs peis. Du kan også velge å plassere peisen i et murt gårdsmiljø, eller la den stå helt alene – for eksempel i utkanten av terrassen.

En utepeis kan oppføres i ubehandlet murstein eller pusses med innfarvet murpuss, hvis du synes det passer bedre til boligen eller hytta.

Det er likevel en del forhold du må ta hensyn til før du starter muringen. For det første må du passe på å følge bygningsreglementet. Er du i tvil om reglene som gjelder, bør du kontakte kommunens skorsteinsfeiertjeneste.

Det er uansett viktig at både røykkammeret og skorsteinen har riktige dimensjon og utforming, og at de er tilpasset hverandre. I tillegg skal det sikres et godt trekk i skorsteinen. Dette kan du med fordel styre med et spjeld.

Åpne ildsteder skal ha en selvstendig skorstein. Til selve peisen bør du benytte deg av massive, ildfaste steiner. Men vanligvis er ikke dette nødvendig i røykkammeret og skorsteinen. Her er alminnelige, massive bløtstrøkne steiner velegnede. (ANB)

Artikkeltags