Tyvene tar ikke ferie

Et hus som ser bebodd ut, kan holde tyver borte når du er bortreist. En kaffekopp og noen leker på bordet kan være nok.

Et hus som ser bebodd ut, kan holde tyver borte når du er bortreist. En kaffekopp og noen leker på bordet kan være nok. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Etter at den økende innbruddsbølgen ble noe redusert i fjor, har trenden snudd opp igjen til nå i år.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Det er eksempler på at der hvor det har vært innleid svart arbeidskraft i private hjem, har det i etterkant blitt begått grovt tyveri.

Tyveriene bærer preg av at det har foreligget informasjon om verdisaker, og hvor disse befinner seg i huset.

Dette viser hvor skummelt det kan være å benytte svart arbeidskraft, mener Huseiernes Landsforbund.

Statistikken viser at det ofte er organiserte bander fra Romania, Litauen, Polen og Chile som utfordrer tryggheten til folk i Norge.

Tyveriene er godt organisert, og flere deltar. Noen rekognoserer, andre gjør innbruddet, og tredje gruppe står for uttransporteringen.

Huseiernes Landsforbund her også laget 10 råd til deg som skal reise bort i sommerferien:

1. Facebook og e-post: Du må for all del ikke legge ut informasjon på Facebook eller på fraværsassistenten på e-posten din at du «er på ferie frem til xx. dato».

2. Lat som om du er hjemme: Sett gjerne kaffekoppen igjen på bordet når du drar, og la noen leker ligge utover gulvet. Ikke trekk for gardinene eller la blomstene stå og visne i vinduskarmen. Men husk på hva tyvene kan se utenfra. Står den nye flatskjermen på utstilling i stuevinduet, bør du flytte den.

3. Postkasse: Stopp eller omadressér posten og avisen mens du er på ferie. Posten kan du stoppe eller omadressere ved å ringe 81000710, ved å gå inn på www.posten.no, eller ved å fylle ut en blankett på ditt lokale postkontor. Husk å merke feriepostkassen din tydelig dersom du bestiller ettersending av post og aviser.

4. Telefonen: Mange tyver ringer på forhånd for å sjekke om huset står tomt. Ikke sett på telefonsvareren med beskjed om at du er på ferie. Sett i stedet over telefonen til mobilen dit du reiser eller til en bekjent.

5. Søppelkassen: En tom søppelkasse viser at du ikke er hjemme. Be naboen om å sette pose i stativet og legge litt søppel i kassen.

6. Verdisaker: Ikke la sølvtøy, smykker, fotoutstyr, penger og andre lett omsettelige verdigjenstander ligge i huset. Verdifulle gjenstander bør oppbevares i bankboks. Lag gjerne en oversikt over verdigjenstandene i boligen og ta bilder av dem og rommene i huset. Husk å oppbevare bildene på et innbruddssikkert sted (for eksempel på e-post).

7. Lys og lyd: En enkel klokkebryter kan slå av og på lys og kanskje en radio mens du er borte.

8. Doble dørlåser: Halvparten av alle tyver kommer seg inn i huset gjennom dører. Monter doble forsikringsgodkjente låser på alle ytterdører, kjeller- og verandadører.

9. Alarm: Hus med innbruddsalarm utsettes sjelden for innbrudd. Alarmen bør være tilknyttet en alarmsentral. Glem ikke sikring av annen etasje; husk tyvene har stige - eller de bruker din eller naboens! Som medlem i Huseiernes Landsforbund får du rabatt på alarm fra Securitas Direct.

10. Snakk med naboen: Gode naboer passer på huset for hverandre når de drar på ferie. (ANB)

Artikkeltags