Skift farge, spis mindre

Ikke bra: Fargen på tallerkenen er for lik fargen på pølsene og surkålen, mens kontrasten mellom duken og tallerken er for stor. Begge deler fører til at du spiser mer enn godt er av julematen.

Ikke bra: Fargen på tallerkenen er for lik fargen på pølsene og surkålen, mens kontrasten mellom duken og tallerken er for stor. Begge deler fører til at du spiser mer enn godt er av julematen. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Vil du slippe å spise deg feit i jula? Da bør du være påpasselig med fargene når du dekker julebordet.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Du kan lure deg selv til å forsyne deg mindre, ved å velge strategisk farge og størrelse på tallerken og duk, skriver Forskning.no.

Ifølge en studie i Journal of Consumer Research påvirker nemlig fargen på dekketøyet hvor mye du lesser på tallerkenen.

Det er blant annet slik at vi legger ekstra mye tallerkenen, når mat og tallerken har samme farge, viser studien.

Forskerne Koert Van Ittersum ved Georgia Technological Institute og Brian Wansink fra Cornell University Food and Brand Lab fikk med seg med seg 47 studenter til det kulinariske forsøket.

Studentene forsynte seg mindre når fargen på maten sto i kontrast til tallerkenfargen, enn når fargen på maten matchet dekketøyet.

For eksempel dynget de på med mer spagetti på en hvit tallerken enn på en rød.

Forklaringen kan være det samme optiske bedraget som gjør at vi også ser ut til å legge mer mat på en stor tallerken enn på en liten, mener forskerne.

Hvis du serverer gjester middag på store tallerkener, kan det tenkes at de synes det ser ut som du har vært gnien med porsjonene.

En liten tallerken ser lettere full ut, selv om matmengden er den samme som på den store tallerkenen.

Fargepåvirkningen går imidlertid lenger enn til bare matfatet.

Også fargeforholdet mellom tallerken og duk eller bordplate, har betydning for porsjonsstørrelsen, viser den amerikanske studien.

Da studentene skulle forsyne seg av en tallerken som hadde en lignende farge som underlaget, var de mer beskjedne enn når fargekontrasten var større.

Dette kan nok også forklares på samme måte som med den store og den lille tallerkenen, mener forskerne. (ANB)

Artikkeltags