Reagerer på tomtedom

Tidligere justisminister Knut Storberget.

Tidligere justisminister Knut Storberget. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Tidligere justisminister Knut Storberget reagerer på tomtedommen.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Storberget ønsker at Norge skal gå i front i en debatt om hva menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg skal drive med. Tomtedommen kan svekke menneskerettene, mener han.

Tirsdag slo menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg (EMD) fast at den norske tomtefesteordningen, som sikrer hus- og hytteeiere billig langtidsleie av grunnen bygningene står på, er i strid med vernet av eiendomsrett i menneskerettighetene. I praksis betyr dommen at hundretusener av nordmenn kan se fram til en solid prisøkning på leie av tomten husene og hyttene deres står på.

Feilprioritering

– Dette er langt, langt unna sentrale menneskerettigheter, sier Storberget til Klassekampen.

Han vil at Norge nå skal fronte en debatt om hva EMD skal befatte seg med.

– Vi snakker om en domstol som sliter med kapasiteten til å behandle grunnleggende menneskerettsbrudd i fengsler, mot romfolk eller mot journalister Europa over. Men norske grunneiere, de får vern, sier Storberget.

Utvanning

Han frykter at den stadige utvanningen av menneskerettighetsbegrepet kan svekke menneskerettighetene.

– Det er klart at både i befolkningen og i det politiske miljøet kan tilliten til menneskerettighetene svekkes dersom man opplever at de blir brukt til å forsvare noen helt andre interesser, sier Storberget.

Når det gjelder selve tomtedommen, ser Storberget slik på saken:

– Spørsmålet er hvem som trenger vern fra menneskerettighetsdomstolen. Velstående grunneiere eller de som mangler både eiendom og penger, sier han. (ANB–NTB)

Artikkeltags