(Siste)

Vannskader på baderom topper skadestatistikken og er ofte de mest kompliserte sakene.

– Ved skader som følge av tette sluk, utett membran og kondens, kan konsekvensen være at man får avkortning på forsikringsutbetalingen og i verste fall et avslag, sier Robin Wulff-Nilsen i KLP Skadeforsikring.

Boligforsikringen dekker ikke våtromskader som har oppstått over tid og der det mangler vedlikehold. Men det er mye du kan gjøre for unngå ubehagelige overraskelser. Her er de beste rådene:

Ikke overvurder badet

Mange kunder tror tilstanden til badet er mye bedre enn det er. Selv om et bad var nytt i 2005, og det ser fint ut på overflaten, kan det være slitasje på membranen. Den klassiske skadesaken er der barnefamilier flytter inn i en bolig med et bad som tidligere ikke var så mye brukt, dusjer regelmessig rett på gulvet og lekkasjer oppstår.

Et annet typisk problem er at det har stått et badekar eller dusjkabinett på badet. Ved overtakelse tar man kabinettet vekk og dusjer rett på gulvet.

Bruk dusjkabinett

Mange bad har i dag dusjhjørner i stedet for kabinett. Det spiller ingen rolle om fugene er tette og flisene er fine. Det er membranen under som skal stoppe vannet og lede det ut i sluken. Dette vil det før eller siden bli slitasje på.

I stedet for å skifte hele badet, er det økonomisk å sette inn et kabinett (med eget gulv) slik at vannet ledes rett ned i sluken. Da kan badet holde i mange flere år.

Rens sluken

Rens sluken regelmessig, gjerne hver måned. Vær også oppmerksom på at det kan bli lekkasje mellom sluk og det som heter klem-ring som ligger nede i sluken. Her sprekker det opp, og vannet kan ledes inn i gulvet og dermed i rommet under. Korrekt fall mot sluk er også viktig slik at vannet ledes ut.

Ha god ventilasjon

Sørg for at badet har god lufting slik at kondens og fuktighet kan trekke ut av rommet. Installer gjerne en vifte som slår seg på automatisk når man dusjer. Skader som følge av kondens fra badet, dekkes ikke av boligforsikringen.

Bruk alltid fagfolk

Dårlig utført håndverk er de store synderne i våtromssaker. Husk at ingen forsikring vil dekke skadene dersom du har brukt ufaglærte og jobben ikke er gjort korrekt. Det er ikke tilstrekkelig å stole på referanser på de forskjellige anbudssidene på nettet. Husk at lekkasjer på badet kan få store følgeskader i andre deler av boligen.

– Vårt tips er å være bevisst på hva boligforsikringen dekker. Tar du grep og sørger for godt vedlikehold, er mye gjort, sier Wulff-Nilsen. (ANB)