Gå til sidens hovedinnhold

Siv Annethe dyrker livet i «Champagnehuset»

Artikkelen er over 2 år gammel
(Tønsbergs Blad)

Drivhuset til familien Smeby på Føynland blir flittig brukt året rundt. Nå står oasen klar for påskeinnrykk.

– Dette er hybelen min, mitt fristed. Det beste stedet å være sosial med gode venner eller alene med en bok, sier Siv Annethe Smeby (45) som bor på Føynland med mannen Robert (46), datteren Nicoline (11) og terrieren, Vincent van Dog.

LES OGSÅ: I mange år har Stine og Sigbjørn reist verden rundt uten å betale en krone i boutgifter

Tenner stearinlys

Hun står i det påskepyntede drivhuset, nederst i familiens hage på Føynland. Det blomstrende glasshuset, som like gjerne kunne blitt kalt en utestue, står i stor kontrast til snøhavet på utsiden. Det samme gjør temperaturen der inne.

– Her er det nesten alltid varmt og godt. Det er bare på de aller kaldeste vinterdagene og på rå høstkvelder vi kjører på med varme, forteller hun.

I glasshuset har hun dekorert med lyslenker og greiner med hvite porselensegg. Kranser med sløyfer og påskeliljer, perleblomster, krokus, stearinlys og sitrustrær.

– Jeg pynter til de forskjellige års- og høytidene, og tenner alltid masse stearinlys. Jeg har nok større utgifter på stearinlys enn strøm, ler hun.

LES OGSÅ: Janne og Thomas våkner opp til et nytt maleri hver eneste dag hele året

Bobler og Bayer

Da «Champagnehuset» sto ferdig høsten 2015 fikk Siv Annethe siste del av barndomsdrømmen oppfylt. Siden den gang har glasshuset vært Siv Annethes lidenskap.

– Jeg har alltid ønsket å bo i et gammelt hus med drivhus og hvitt stakittgjerde. Så dette her, er for meg bare lykke, sier hun.

Bildeserie

Se drivhuset til Siv Annethe gjennom årstidnene

Drivhusdrømmen hennes er 14,3 kvadratmeter stort og har plass til både arbeidsbenk og en god sofakrok.

– Jeg formerer sukkulenter og lager blomsteroppsatser her på snekkerbenken, og nå på våren sår vi og driver fram tomater, agurker, erteblomster og gulrøtter. I år skal vi feire påsken hjemme, så da blir det forhåpentligvis «grill, bobler og bayer» med naboene også, sier hun.

LES OGSÅ: Her vil Anders bygge Tønsbergs største og flotteste leilighet

Innlagt vann og sluk

Familien kjøpte drivhuset via en nettforhandler. For å unngå byggsøknader til kommunen, gikk de for et hus under 15 kvadratmeter.

Huset har en lav grunnmur, seks manuelle takluker og doble dører på langsiden. For å få det mer intimt, valgte Siv Annethe smale ruter med tette stendere.

Før huset kom på plass, ble det gjort et grundig forarbeid. Sålen ble støpt på et lag av stein, grus og sand, og fikk håndbanket teglstein fra Nederland som grunnmur. Gulvet fikk frostsikre marokkanske fliser og en liten helling mot et sluk i hjørnet. Med vann på utsiden og strøm i kontakten, er alt på stell.

– Blir det mye gris når vi jobber med planter og jord, kjører jeg bare på med vannslangen. På grunn av hellingen i gulvet slipper jeg å svipe vekk vannet. Det er praktisk, sier hun.

LES OGSÅ: Nå deler Jan den lokale familiearven med folket: – Jeg vokste opp med en tapetrull i kjeften

Blomsterkaker

Siv Annethe er utdannet grafisk designer og kokk, og har drevet som selvstendig næringsdrivende store deler av sin karrière. I tillegg er hun aktiv på Instagram med kontoene; @drivhusliv og @smeby_interior.

– Jeg har alltid boblet over av ideer og har masse jeg ønsker å dele med folk. Drømmen er å gi ut en kreativ bok, der jeg samler alt på et sted, sier hun.

Lidenskapen for mat og design har hun alltid hatt, og i drivhuset får kreativiteten utløp. Her kombinerer hun sine svermerier.

– Jeg baker i drivhuset, forteller hun og viser fram en nydelig blomsterkake med perleblomster, mose og kvist hun har laget for å feire våren.

– Nå er endelig ventetiden over. Nå kommer påske- og vårstemning jeg gledet meg til de siste månedene, sier hun og legger lysegrønne planer for krukker og urner i tiden framover.

Kommentarer til denne saken