Klimabevisst el-handel

Klimavennlig TV: Akkurat nå er det bare en del TV-er fra Samsung som har fått det nordiske miljømerket Svanen, men flere er på vei.

Klimavennlig TV: Akkurat nå er det bare en del TV-er fra Samsung som har fått det nordiske miljømerket Svanen, men flere er på vei. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Nordmenn er blitt mer klimabevisste; også når vi handler elektronikk til hjemmet.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Interessen for klimavennlig hjemmeelektronikk er økende. Når vi i tillegg går mot kaldere tider, mens strømprisene bare stiger og stiger, er det mange som etterspør energivennlige løsninger i hjemmet.

Ved å bruke riktige elektronikkapparater på riktig måte, er det derfor penger å spare. Og i EU innføres det snart en obligatorisk energiklassifisering av TV-apparater.

– Vi merker definitivt en større etterspørsel og en høyere bevissthet blant våre kunder. I dag er det mange som spør etter informasjon om produktenes energiforbruk når de for eksempel kjøper TV, forteller informsjonsansvarlig Nora Ay i SIBA (bildet).

– Ved å velge riktige produkter, gjør man ikke bare miljøet en tjeneste, men det er altså penger å spare. En villahusholdning kan spare mye ved å se gjennom sitt valg av hjemmeelektronikk. TV-apparater, PC-er og spillkonsoler er eksempler på produkter som går varme i de norske husholdningene. En plasma-TV som er noen år gammel, er for eksempel ikke spesielt billig i drift og koster en familie opp mot en tusenlapp i året.

Mye å spare

I en større husholdning er ofte flere apparater i gang samtidig, og der er det derfor lett at strømregningene blir store når kulda setter inn og strømprisene stiger.

Det finnes mange smarte måter å spare strøm for dem som ønsker å legge ned litt tid og energi.

En LED-TV med innebygd digitalboks bruker for eksempel kun halvparten så mye strøm som et plasma TV med frittstående digitalboks.

Dessuten har nye apparater funksjoner som gjør at du kan styre energiforbruket. En TV kan nå tilpasse lysstyrken i bildet etter lyset i rommet. Dermed bruker den ikke mer energi enn nødvendig.

På samme måte kan en PC stilles inn slik at skjermen blir slått av så snart den ikke blir brukt på en stund.

– Teknologien innenfor dette området har vært i sterk utvikling den siste tiden, fastslår Nora Ay.

– Produsentene tar større ansvar når det gjelder produktenes energiforbruk, og det finnes mye mer informasjon tilgjengelig sammenlignet med for noen år siden. Det har derfor blitt betydelig enklere å gjøre et klimavennlig valg av hjemmeelektronikk.

El-søppel

Men hva med alt el-søppelet som oppstår når folk stadig bytter TV-er, PC-er og annen hjemmeelektronikk.

Bare i 2009 kastet nordmenn mer enn 507.000 TV-er og monitorer. Det er 304.000 mer enn det ble kastet i 2000. Derfor er det helt avgjørende at utrangerte produkter blir levert til avfallsmottakene.

I 2009 håndterte det landsdekkende returselskap Elretur ikke mindre enn 8.300 tonn TV-er og 3.700 tonn monitorer. I disse produktene er det miljøfarlig glass og miljøgifter som må tas ut og behandles.

Verdifullt

Av de 62.000 tonn elektrisk avfall som samles inn, blir over 90 prosent gjenvunnet.

En liten andel går faktisk til ombruk, mens 80 prosent av materialene blir gjenvunnet og 10 prosent blir brukt til energi.

Materialene blir verdifulle råvarer som kan brukes på nytt, og energien varme og strøm. (ANB)

Artikkeltags