Jaktet pynt – fant beinrester

Sunniva Eidissen Bystad (til venstre) og moren Siv Eidissen ble forundret da de fant skjelettrester i et populært turområde på Viddefjell i Risør.

Sunniva Eidissen Bystad (til venstre) og moren Siv Eidissen ble forundret da de fant skjelettrester i et populært turområde på Viddefjell i Risør. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Jakten på pyntestein til hagen ble til plukking av beinrester etter mennesker.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

[Aust Agder Blad] Siv Eidissen og Sunniva Eidissen Bystad reagerte med vantro da de i jakten på pyntestein fant beinrester etter mennesker.

– Først trodde jeg det var stein- eller trebiter. Så skjønte vi at det var noe annet. Etter å ha snakket med en dyrlege, som nærmest utelukket at det var snakk om rester av et dyr, skjønte vi at dette mest sannsynlig er rester etter mennesker, forteller Siv Eidissen til Aust Agder Blads nettutgave.

Jordmasse fra kommunens utbedring av vann og kloakkrørene rundt Risør kirke inneholdt altså mer enn man nok ønsket. Og det heleble dumpet bare et steinkast unna barnehage og skoler på Kjempesteinsmyra i Risør.

Lysten på å finne pyntestein var blåst bort, men de to tok seg tid til å plukke opp det de kunne finne av beinrester.

– Dette er jo rett ved skoler og barnehage. Tenk hvordan en åtteåring kunne reagert ved å komme over disse beinrestene, sier Sunniva Eidissen Bystad.

Moren Siv er helt enig i datterens konklusjon.

– Jeg synes dette er ekkelt. Det gjør noe med deg når du finner noe slikt. Særlig funnet av tennene gjorde sterkt inntrykk. Det er vemodig og lite respektfullt når et menneske noen en gang har vært glad i ender opp på en fyllplass, sier hun.

Hvordan beinbitene har havnet opp i nærheten av Kjempesteinsmyra, er ikke vanskelig å forstå. For alt ble funnet i jordmassene som er kjørt opp i forbindelse med gravearbeidene i veien forbi Risør kirke.

– Det er rart de ikke har gjort noen undersøkelser før de graver så nær en kirke, sier Sunniva, som selv studerer arkeologi.

Kirkeverge Ingvar Lillehammer sier de faktisk har gjort en slik vurdering i forkant.

– Vi var klar over at vi kunne finne rester som dette. At de som graver overser ting på denne størrelsen når de sitter i gravemaskinen er noe jeg skjønner, selv om det er uheldig, sier Lillehammer.

Han liker derfor dårlig at et tur- og skoleområdet som er brukt som fyllplass.

– Det er ikke uvanlig at vi finner beinrester når det graves, så denne jorden burde nok vært fraktet et annet sted.

Artikkeltags