Gå til sidens hovedinnhold

Ny salgsrapport er klar

Artikkelen er over 5 år gammel

Skal redusere antallet konflikter ved boligsalg.

(Siste)

Takstbransjen har utarbeidet en ny og mer fleksibel tilstandsrapport for boliger. Den skal bidra til å få ned det høye konfliktnivået rundt boligsalg i Norge.

For et år siden innførte takstbransjen Boligsalgsrapporten, som er en teknisk tilstandsanalyse av en bolig, utført av en godkjent takstmann.

Men mange mente at rapporten hadde et omfang som gjorde at den ble lite brukt. Mange boliger, spesielt på Østlandet, selges fremdeles kun med enkel verdi- og lånetakst.

– Den reviderte Boligsalgsrapporten er mer komprimert og leservennlig enn den gamle. Nå kan man også tilpasse rapporten etter behov ved at flere tjenester kan velges bort der det ikke er hensiktsmessig å gjøre undersøkelser, sier Espen Fuglesang, som organiserer takstmennene i NITO Takst.

En viktig endring er at den også er tilpasset leiligheter, som er mindre sammensatte enn hus.

– Den nye rapporten er slankere, uten at vi tror det går ut over kvaliteten. Tilstandsrapporter er viktig for å gjøre bolighandelen tryggere og unngå tvister og klager i etterkant, sier administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge, organisasjonen for eiendomsmeklerforetakene.

En boligsalgsrapport vil koste fra ca 15.000 for en enebolig. Leiligheter vil være noe billigere.

Boligsalgsrapporten er frivillig. Verken Finanstilsynet eller justiskomiteen på Stortinget har ønsket en obligatorisk rapport, fordi de ikke vil påtvinge forbrukerne ekstra kostnader.

Samtidig mener Finanstilsynet at det som regel vil være en fordel for både kjøper og selger at boligens tekniske tilstand blir best mulig belyst.

Forbrukerrådet mener det er et sjansespill å kjøpe bolig uten tilstandsrapport.

– Tiden boligkjøpere har til rådighet etter visning før budrunden starter, ble dramatisk kuttet ned for noen år siden. Dermed er det nesten umulig for kjøpere å undersøke forhold ved boligen nøye før de skal legge inn bud, sier fagdirektør Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet.

Boligsalgsrapporten er laget slik at den skal påvise de vanligste og mest alvorlige feilene som fører til tvister, og den gir et langt bedre grunnlag for å sette riktig verditakst, mener Espen Fuglesang.

– Verditaksten er ikke egnet som salgsdokumentasjon, da den ikke inneholder noen grundig teknisk gjennomgang av boligen. Likevel er denne vurderingen av boligen ofte den eneste kjøperen får å forholde seg til før de skal punge ut med millioner av kroner, sier Fuglesang til det oppdragsfinasierte nyhetsbyrået Newswire.

En takstingeniør er en uavhengig person som ikke har noe økonomisk motiv for utfallet av verditaksten.

– Derfor er en boligsalgsrapport med integrert verditakst det best egnede dokumentet for å gi både selger og kjøper nødvendig informasjon ved en bolighandel, sier han.

Årlig pusses det opp for rundt 26 milliarder kroner i Norge, og en del arbeid utføres ved hjemmesnekring eller av ufaglærte.

– Å unnlate å bruke boligsalgsrapport hjelper bare utbyggere og boligselgere som benytter lettvinte løsninger og useriøse håndverkere, hevder Fuglesang.

I motsetning til hva mange boligselgere tror, skremmes ikke kjøperne av feil som det opplyses om på forhånd.

Tvert i mot øker salgsprisen på eneboliger med mellom tre og fem prosent ved bruk av tilstandsrapporter, samtidig som konfliktnivået synker med rundt 20 prosent, ifølge Protector Forsikring.

– Vi erfarer at usikkerhet er det mest prisdempende for et boligsalg. En grundig undersøkelse av boligen skaper trygghet for kjøperen, og er det feil som må utbedres kan man sette av penger i budsjettet før man byr, sier Christian V. Dreyer.

Dessuten kan undersøkelsen like gjerne avdekke at en bolig som utad framstår som litt sliten, likevel er i god teknisk stand.

Mens over 95 prosent av boligene i Midt-Norge og Sørlandet selges med tilstandsrapport, er andelen rundt 70 prosent på Vestlandet og rundt 50 prosent i Nord-Norge, og bare 18 prosent i Oslo og 23 prosent i Hordaland.

– Vi må bli mer bevisste på å kreve grundigere undersøkelser av boligen vi skal kjøpe. Da vil bruk av tilstandsrapporter bli en normalordning over hele landet, uttaler Dreyer. (ANB)

Kommentarer til denne saken