Gå til sidens hovedinnhold

Du kan ta denne jobben i vinter

Artikkelen er over 5 år gammel

Bare du lufter godt, er det ikke noe i veien for å male innendørs nå.

(Siste)

Tidligere ble det hevdet at det ikke var lurt å male innendørs om vinteren. Forklaringen var at det kunne dukke opp svarte flekker på veggene, såkalt «heksesot», når malingen tørket.

Dette er ikke noe stort problem lenger, men likevel er det få som tar malejobben inne når det er kaldt ute.

Det viser en landsdekkende undersøkelse som er gjennomført av YouGov på vegne av Byggmakker.

Hele 26 prosent foretrekker å male innvendig om våren og 21 prosent om sommeren. 20 prosent svarer at de ikke vet, mens 16 prosent foretrekker høsten. Derimot er det kun ni prosent som sier de gjerne maler veggene i huset om vinteren.

– Om våren, når luften er tørr og kald, vil treverket trekke seg litt sammen. Det kan være gunstig for å unngå sprekkdannelse. Likevel er det ingenting i veien for å male året rundt, så lenge du sørger for å lufte skikkelig etter at jobben er gjort, sier Kari Moberg, salgs- og markedsdirektør i Byggmakker.

Hun får støtte fra Kolbjørn Mohn Jenssen, daglig leder i Mycoteam. Han forklarer at det forekommer noe avdamping med alle malingstyper, selv de mest miljøvennlige produktene. Derfor er god utlufting alfa og omega for å unngå kjemisk sverting – eller heksesot – på veggene.

– Vi ser oftest at heksesot oppstår i november, desember og januar. Da er luften tørr, og kanskje vi brenner mer stearinlys eller fyrer i ovnen i tillegg til at vi lufter mindre. Skal du pusse opp om vinteren, må det enda bedre lufting til enn du kanskje forestiller deg, påpeker Mohn Jenssen.

Foruten heksesot er det viktig å bli kvitt de kjemiske stoffene i malingen. Kolbjørn Mohn Jenssen forteller at det derfor kan være en fordel med «utbaking» av boligen etter at du har malt.

– Det vil si at du varmer opp boligen til 25-30 grader i noen timer, slik at gipsplater og lignende blir gjennomvarme, og at du deretter lufter godt, forklarer Mohn Jenssen.

Han advarer imidlertid med å varme opp så lenge at materialene får krympesprekker.

Deltakerne i undersøkelsen fikk også spørsmål om fargevalg og hvilke malingstyper de foretrekker å bruke.

Det store flertallet sier de foretrekker lyse farger – i alle rom – når det kommer til fargevalg. Flesteparten synes dessuten at fargevalget i stua er desidert viktigst (64 prosent), etterfulgt av soverom (12 prosent) og kjøkkenet (7 prosent). (ANB)

Kommentarer til denne saken