(Siste)

84 prosent av norske boligkjøpere som nå er på boligjakt, synes det er greit å pusse opp etter å ha sikret seg ny bolig.

2 av 10 er også villig til å kjøpe boliger som krever full rehabilitering.

Det går fram av en undersøkelse hvor over 3.000 mennesker på boligjakt har svart.

– Nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder oppussing. Selv om den nye boligen i mange tilfeller ikke har behov for rehabilitering, ønsker vi å sette et personlig preg på det nye hjemmet. Undersøkelsen viser at de aller fleste boligkjøperne har beregnet inn overflateoppussing ved et boligkjøp, sier markedsdirektør Karsten Onsrud i Krogsveen.

De mest oppussingsglade finner vi i Østfold hvor hele 90,7 prosent av boligkjøperne er villige til å pusse opp ved kjøp av ny bolig. Lavest andel finner vi blant boligkjøpere i Rogaland med en andel på 79,7 prosent.

Hver tredje boligkjøper er villig til å bruke mer enn 100.000 kroner på overflateoppussing, men her er det stor forskjell mellom kjønnene. Langt flere menn (45 prosent) enn kvinner (28 prosent) er villige til å bruke så mye penger.

Boligkjøpere i Vestfold topper landsstatistikken blant de som er villig til å bruke mest penger på overflateoppussing ved kjøp av ny bolig. I dette fylket oppgir hele 44 prosent at de er villige til å bruke mer enn 100.000 til formålet. Lavest andel finner man blant boligkjøpere i Hedmark hvor tilsvarende andel er kun 25,8 prosent.

Så mye som 20 prosent av norske boligkjøpere lar seg ikke stoppe av at den nye boligen må totalrenoveres. Andelen er betydelig høyere blant menn (27 prosent) enn kvinner (13 prosent). Halvparten av disse er villig til å bla opp mellom 500.000 og 1 million kroner til rehabiliteringen.

– Kjøp av rehabiliteringsobjekter kan være lønnsomt dersom man er nevenyttig og kan gjøre mye av jobben selv. Dersom en bolig krever totalrehabilitering, er prisen også satt betydelig lavere ved salg. Ofte vil det være færre som er interessert i slike objekter enn i «nøkkelklare» boliger. Muligheten for å gjøre er godt kjøp er absolutt til stede, sier Onsrud.

I den innbyrdes rangeringen over hvilke rom som  skal prioriteres i oppussingen, viser undersøkelsen at de fleste (29,6 prosent) vil pusse opp stuen. Deretter følger kjøkkenet (28,1 prosent), badet (19,1 prosent) og soverommet (10,3 prosent). (ANB)