Hybler som brannfeller

Uansett hvor i huset hybelen ligger skal den ha minst to rømingsveier, røykvarslere og slokkeutstyr.

Uansett hvor i huset hybelen ligger skal den ha minst to rømingsveier, røykvarslere og slokkeutstyr. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Studenter advares nå mot at enkelte hybler kan være rene brannfeller.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Rekordmange studenter står uten bolig ved inngangen til høstsemesteret.

Norsk brannvernforening advarer pressede studenter mot å leie hybelleiligheter som ikke oppfyller lovpålagte krav til brannsikkerhet.

– Det er boligeiers ansvar å sørge for at de lovpålagte kravene til brannsikkerhet er oppfylt. Dessverre er det en del utleiere av hybelleiligheter som slurver med dette, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Han mener studenter og skoleungdom i første rekke må forsikre seg om at hybelleiligheten har minst to rømningsveier før de inngår en leieavtaler. Som regel vil det dreie seg om en utgangsdør pluss et vindu som er stort nok og som kan åpnes.

– Dersom hybelleiligheten ikke har tilstrekkelig med rømningsveier, bør man uansett se seg om etter andre alternativer. Selv om husleien er aldri så gunstig, påpeker Kalheim.

Ellers gjelder de samme kravene til brannsikkerhet i hybelleiligheter som for boliger generelt. Det innebærer at hybelleiligheter skal ha minst én fungerende røykvarsler og slokkeutstyr i form av husbrannslange eller håndslokkeapparat.

Brannvernforeningen henstiller alle boligeiere som leier ut hybelleiligheter, til å ivareta brannsikkerheten for sine leietakere. Skulle leiligheten likevel mangle røykvarsler eller slokkeutstyr, er leietaker i sin fulle rett til å kreve at boligeier får dette på plass.

– Dersom boligeier neglisjerer et slikt krav, er det vår anbefaling at leietaker selv går til anskaffelse av utstyret og trekker kostnadene fra ved innbetaling av husleie, poengterer Kalheim. (ANB)

Artikkeltags