Gi rosene en god start

Planter du rosene riktig, vil de trives bedre og du får større glede av dem.

Planter du rosene riktig, vil de trives bedre og du får større glede av dem. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

For å få roser til å trives, er det viktig å gi dem en god start.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Mange elsker roser og ønsker seg en hage full av skjønne, duftende roser, men husk at de krever litt «ekstraservice» når de skal plantes ut.

Før du kjøper roser, er det lurt å sjekke litt rundt de forskjellige sortene.

Pass på å kjøpe en sort som er motstandsdyktig mot sykdom, som passer i ditt klima og som bare trenger så mye stell som du er villig til å gi.

Det er lett å bli revet med når en står på hagesenteret og skal velge blant massevis av fargerike planter, men skal du bli fornøyd bør du velge rosene med omhu.

Når du har fått rosen hjem, skal den plantes. Velg en lun og solrik plass og unngå å plante for tett inntil en vegg, der det er svært tørt.

Skal en rose trives, trenger den jevn vanntilgang.

Før du går i gang med plantingen, sørg for at hele rotklumpen er skikkelig gjennomvannet. Sett den gjerne i en bøtte vann mens du graver.

Grav et hull som er så dypt at det er plass til å spre rosens røtter godt utover. Ta med i beregningen at podestedet (fortykningen på stammen) blir liggende 10–20 cm under jordoverflaten.

Pass på at det ikke dannes en forhøyning fra stammen og ut. Da vil vannet renne ut til sidene og ikke nå planterøttene.

Hullet skal være omtrent like bredt som det er dypt. Når hullet er gravd ut, fyll det med vann. Det gjør en for å sjekke om jorda er godt nok drenert.

Renner vannet unna i rimelig tid, ca. en halv time, er det ok. Hvis det tar lengre tid, bør du drenere før du planter.

Hvis det er plass, kan du blande inn litt kompostert husdyrgjødsel i plantehullet, men sørg for å legge et tynt sandlag over. Da unngår en at gjødsla kommer i direkte kontakt med røttene.

Sett rosen i hullet og spre røttene utover. Fyll opp halvveis med jord, tråkk godt til og fyll i en bøtte med vann som får renne unna. Fyll på med mer jord, til nivået er riktig, tråkk til på nytt og vann igjen. (ANB)

Denne saken er levert av Hageselskapet

Artikkeltags