Boligprisene opp 0,8 pst

Utenlandske arbeidstakere jobber i mer risikofylte yrker enn nordmenn.

Utenlandske arbeidstakere jobber i mer risikofylte yrker enn nordmenn. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Boligprisene her i landet steg 0,8 prosent fra juni til juli i år.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Det viser sesongjusterte tall fra eiendomsmeglerbransjen.

Prisene på større boliger faller noe, mens leilighetsprisene holder seg også i ferietiden, ifølge Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff).

– Prisutviklingen i juli er som ventet. Etter en sterk prisvekst i første halvår følger boligmarkedet en normal sesongutvikling i feriemåneden med noe lavere priser og mindre aktivitet enn i mai og juni, sier nestleder Leif J. Laugen i Eff.

– Prisveksten er fortsatt sterk med en økning på 7,8 prosent fra juli i fjor. Dermed har veksttakten gjennom det meste av året vært på mellom 7 og 8 prosent, mens den i fjor lå stabilt mellom 9 og 10 prosent. Dette vitner om svært gode og stabile rammebetingelser for norske husholdninger og et godt fungerende marked, sier Laugen.

Eneboliger ned

Boligprisstatistikken for juli viser forskjellig prisutvikling for de ulike boligtypene:

- Prisene på eneboliger falt med 4,7 prosent fra juni, men var 4,0 prosent høyere enn i juli 2011.

- Prisene på delte boliger falt med 3,0 prosent fra juni, men var 6,0 prosent høyere enn i juli 2011.

- Prisene på leiligheter steg med 0,6 prosent fra juni, men var 9,3 prosent høyere enn i juli 2011.

Samme mønster

– Prisutviklingen følger samme mønster som tidligere år, med fallende priser på større boliger i juli, mens prisnivået på leiligheter opprettholdes i feriemåneden,sier Laugen.

– Ferievanene for de ulike målgruppene i boligmarkedet kan i stor grad forklare prisvariasjonene. Barnefamilier som ønsker seg større bolig, er lite aktive i boligmarkedet i skoleferien, mens studenter og førstegangsetablerere som jakter på sin første bolig er svært aktive. Dette bidrar til fortsatt prisvekst på leiligheter i juli.

Sommerferie

I tillegg til at viktige kjøpergrupper tar ferie, er det få boligeiere som legger ut sine objekter for salg i juli.

– Det er naturlig nok få nye objekter som legges ut i juli. Mange boliger som selges i denne måneden, er eiendommer som er lagt ut med henblikk på salg tidligere, sier Laugen.

– Juli måned står derfor i sterk kontrast til utviklingen i boligmarkedet første halvår da vi hadde rekordmange omsetninger av bruktboliger. Et unntak er studentbyene Trondheim, Tromsø, og til en viss grad Bergen, hvor det har vært god aktivitet innenfor leilighetsmarkedet – også i juli. (ANB)

Artikkeltags