- Boligkrisen kommer

Er du student? Da bør du ikke kjøpe bolig nå, er ekspertens tips.

Er du student? Da bør du ikke kjøpe bolig nå, er ekspertens tips. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Det ligger en prisnedgang rett rundt hjørnet, og når boligprisene først faller, blir det et betydelig fall.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Det fastslår boligekspert og førsteamanuensis ved Institutt for samfunnsøkonomi ved Handelshøyskolen BI, Dag Einar Sommervoll.

– Det er alltid vanskelig å spå nøyaktig når boligmarkedet vil falle. Det som er sikkert, er at den stigningen vi har sett de siste årene ikke vil vare, sier han til studentavisa Universitas.

Når prisene faller, kan de som kjøper nå – og har liten egenkapital – ende opp som de store boligtaperne. Sommervoll advarer særlig studenter med liten egenkapital mot å kjøpe bolig.

– Boligpriser varierer mye over tid, og det vil komme et boligprisfall som svir. Å kjøpe egen bolig er en risiko for alle, men standardstudenten med lite egenkapital, er ekstra sårbar. Lite egenkapital kan fort føre til at de sitter igjen med lån etter at boligen er solgt, hvis boligprisen faller, sier han.

Han forklarer at boligmarkedet er svært uforutsigbart. En liten endring kan føre til store konsekvenser.

– Det er utenkelig at boligprisene bare faller litt. De faller betydelig når de først faller, sier han.

Den typiske studenten har lite egenkapital og må ta opp store lån for å kunne kjøpe en bolig.

Sommervoll forklarer at det kan gå riktig ille dersom man kjøper på feil tidspunkt.

– Hvis du er en av dem som kjøper leilighet rett før et prisfall i markedet, ender du fort opp som en av taperne. Det så vi under det forrige prisfallet på 80-tallet, forteller Sommervoll til Universitas.

– En av mine medstudenter på den tiden, kjøpte leilighet rett før prisfallet, og han ble tvunget til å slutte på studiene, flytte hjem og selge leiligheten for mindre enn han hadde kjøpt den for. Det samme kan fort skje med studenter i dag hvis de kjøper seg en leilighet, og det ligger en prisnedgang rett rundt hjørnet. (ANB)

Her kan du lese mer om boligkrisen som nærmer seg

Artikkeltags