Lars Lysell mistet ansvarsretten: – Alle kan gjøre en feil

INNRØMMER: – Jeg legger meg flat. Jeg har krysset av feil. I stedet for å protestere, starter vi søknadsprosessen på nytt, sier Lars Lysell.

INNRØMMER: – Jeg legger meg flat. Jeg har krysset av feil. I stedet for å protestere, starter vi søknadsprosessen på nytt, sier Lars Lysell. Foto:

Kommunen krever at byggearbeidene i Damgata stanset, da entreprenørfirmaet skal ha gitt uriktige opplysninger. – Jeg krysset av feil, sier byggmesteren.

DEL

(Gjengangeren) Da Lars Lysell etablerte Lysell Entreprenør AS i 2012, regnet han på oppdrag fra uke til uke. Siden gikk det oppover. I dag er de sju ansatte i firmaet, de har et snasent kontor i et fagmiljø på Barkåker og ordreboka smekkfull ut året.

Alt gikk på skinner, helt til at han nå i januar fikk et brev om at kommunen har fratatt selskapet ansvarsretten for fem områder; Søkerfunksjon, prosjekterende for bygningsfysikk, prosjekterende og utførende for vei og grunnarbeide, prosjekterende for tømrerarbeid og montering av trekonstruksjoner – alle i tiltaksklasse 1.

LES OGSÅ: Eiendomssalg i januar: Det varme været satte fyr på boligmarkedet

Naboen klaget

Samtidig ble Lars Lysell pålagt å stanse alt arbeid med eneboligen som var under oppføring i Damgata, med øyeblikkelig virkning. Begrunnelsen for vedtaket var at bedriften ikke kan dokumentere at de er kvalifisert til å gjennomføre oppdragene på en forsvarlig måte.

Foranledningen til vedtaket var en klage fra naboen som bor på nedsiden av huset i Damgata, i Øistein Thurmanns vei.
Naboen hevder at det er foretatt vesentlige terrenginngrep uten at det foreligger dispensasjon. «Byggverket, sammen med utfyllingen, framstår som svært mektig, og langt høyere enn byggetegningene alene skulle tilsi. Steinfyllingen hever seg 3.20 meter på fire meter, fra nabogrensen. De har forgjeves forsøkt å få utbygger til å senke huset, uten at det har blitt gjort». Naboene krever av den grunn at arbeidet blir reversert.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

STANSET: Kommunen har pålagt Lysell Entreprenør AS å stanse arbeidene med boligen i Damgata med øyeblikkelig virkning etter at naboer i Øistein Thurmannsvei klaget over at byggverket, sammen med utfyllingen, fremstår som langt høyere enn byggetegningene alene skulle tilsi.

STANSET: Kommunen har pålagt Lysell Entreprenør AS å stanse arbeidene med boligen i Damgata med øyeblikkelig virkning etter at naboer i Øistein Thurmannsvei klaget over at byggverket, sammen med utfyllingen, fremstår som langt høyere enn byggetegningene alene skulle tilsi. Foto:

Gamle saker

Da kommunen dykket ned i tidligere prosjekt som firmaet har stått for, ble det avdekket at Lysell Entreprenør hadde gitt uriktige opplysninger i prosjekter i Damgata 56 i 2014, under oppføringen av en garasje i Lokes vei i 2015 og en enebolig i Munkerekka i 2016.

– Det høres ut som jeg er kriminell, sier Lars Lysell, når han skal kommentere situasjonen. Selv om han helst skulle ønske at han slapp nettopp det.

Tidlig desember fikk han et varsel om at firmaet måtte dokumentere sine kvalifikasjoner.

LES OGSÅ: Åge bor i Sembskogen borettslag: – Jeg visste ikke at vi skulle få så mye problemer

Glemte å svare

– Akkurat da var det så mye som skjedde. Det var rett før jul. Så glemte jeg det rett og slett.

20. januar varslet kommunen om at kommunen vil vurdere å frata ansvarsretten for de områder som foretaket har erklært ansvarsrett for.

– Da sendte vi i hui og hast inn dokumentasjon på faglig kompetanse og referanseprosjekter som kommunen hadde etterspurt.

Søker på nytt

Så kom brevet om at firmaet ble fratatt ansvarsretten og at de måtte stanse byggearbeidene i Damgata.

– Da fikk jeg panikk. Og bestemte meg for at vi ikke skal kaste bort tiden med å protestere mot kommunen. Vi så at dokumentasjonen kommunen fikk fra oss, og som de fattet vedtaket på, var altfor lite utfyllende. Derfor bestemte vi oss for å legge oss helt flate. Vi forsøker i stedet å få en fortgang i ny søkerunde, sier Lars Lysell og legger til at de selvfølgelig har fagbrev eller mesterbrev, og den utdannelsen som er nødvendig. Det ligger ute på nett, lett søkbart.

Krysset av feil

Han forklarer situasjonen med at det å sette opp søknader og fylle ut sider med spørsmål er ikke er hans sterkeste side.

– Det er ikke fire spørsmål som skal besvares. Jeg har krysset av feil, noen ganger. I disse gamle sakene er det jo ikke jobben vi har gjort de finner feil ved. Prosjektene er lukket og godkjent. De som har engasjert oss, er fornøyd. Her i Åsgårdstrand er det gater hvor vi har vært i annethvert hus. Det hadde ikke vært tilfelle om vi ikke hadde gjort en ordentlig jobb. Folk snakker jo sammen.

FAGBREV: Svennebrevene skal opp på veggen. – Vi har den utdannelsen vi trenger. Det ligger lett søkbart ute på nett, sier Lars Lysell.

FAGBREV: Svennebrevene skal opp på veggen. – Vi har den utdannelsen vi trenger. Det ligger lett søkbart ute på nett, sier Lars Lysell. Foto:

Gjetter ikke kotehøyde

– Men dere måtte stoppe arbeidet i Damgata etter klager fra naboen. Både steinfyllinga og grunnmuren blir høy?

– Det er et prosjekt som kommunen har godkjent, et lite enetasjes hus med sokkelkjeller, på den flotteste utsiktstomta i Åsgårdstrand. En annen ville bygget noe mye høyere og mer prangende, for å si det sånn. Vi har fulgt tegningene fra arkitekten. Vi kan ikke stå i grusen og gjette på hvilken kotehøyde vi befinner oss på. Det er to ingeniører, den ene uavhengig, som har kontrollert oppmålingen. Vi har brukt tid og penger på å dokumentere det vi har gjort. Så får det være opp til kommunen å ta stilling til om det er gjort riktig, sier Lysell, før han trekker pusten.

– Det at vi mistet ansvarsretten skyldes at jeg har krysset av feil ved to-tre anledninger, og sendte inn et altfor svak dokumentasjon. Alle kan gjøre feil. Det har ingenting med jobben som er gjort i Damgata.

De har ved flere anledninger hatt rutinemessig besøk fra Arbeidstilsynet, som ikke har hatt noe alvorlig å anmerke, legger han til.

Under byggestansen er ansatte engasjert til å ta forefallende arbeid i deres egne lokaler.

Artikkeltags