I 1867 fremskaffet han Peer Gynt. En ironisk beskrivelse av nordmenn og den norske folkesjelen. Ibsen herjer og harselerer med denne Gynt som er «seg selv nok» og som beskriver «selvet» som «den hær av ønsker, lyster og begjær,… det hav av innfall, fordringer og krav,… som gjør at jeg som sådan lever» og som til og med har skaffet seg en «profitabel leilighet til transaksjon ....». I Marokko.

Og det er her jeg kommer i tanker om den politiske diskusjonen om å bo i Færder. En undersøkelse i 2020 viste at cirka 500 boliger i Færder er ubebodd, mørke og stille i perioden 1. september til 1. mars. Ingen er heller ikke registrert med boligadresse der. I tillegg har vi cirka 3.500 hytter der det heller ikke er noen aktivitet i høst- og vinterhalvåret.

Partiet Venstre roper høyt om at de har frigjort seg fra åket boplikt og går til valg med nye krefter. Toppkandidat Bekkhus mener boligmarkedet vil få et mer «normalt prisnivå» hvis man kvitter seg med boplikten. Jeg stusser.

Om Venstre får fjernet boplikten på Tjøme, slik de ønsker, er det min spådom at det i årene som kommer blir enda flere vintermørke bolighus. For når det i boligannonser står «ingen boplikt» som markedsføring, er det en direkte oppfordring til «profitabel transaksjon.» Det vil bli vanskeligere for unge i etableringsfasen å konkurrere med høyt bemidlede som ser boligen som en investering i en sekundærbolig og følgelig presser boligprisene til nye høyder.

Og vi ser det jo i praksis på Nøtterøy. Siden det ikke er boplikt langs strandkanten på Nøtterøy, er det jo ingen grunn for Peer Gynt å flytte hit. Med markedsføring av godt sommervær og badeliv, kort avstand til storbyen, ingen boplikt, ingen eiendomsskatt, og heller ingen annen skatt, er Færder kommune det perfekte stedet for å investere i en sekundærbolig. Et ferieparadis. Det er vår utfordring!

Bekkhus ser også at fjerning av boplikten vil få fart på det lokale næringslivet. I mitt hode blir det mest fart, både for næringslivet og kommunens inntekter og tilbud, om flere bor her hele året.

Jeg har hørt at boplikt skal være problematisk og gi lavere livskvalitet. Jeg bor på Tjøme i et hus med boplikt. Har bodd her i 33 år. Jeg kan følgelig berolige politiske beslutningstagere; det har ikke gitt problemer. Livskvaliteten er upåklagelig. Men selvfølgelig, om jeg skulle bli sterkt opptatt av pengeverdien for min bolig, ville det jo vært en betraktelig verdiøkning når jeg skulle selge om jeg ikke hadde boplikt. Og det er vel her forskjell i ideologi kommer inn. For noen er det vanskelig å trives i boligen sin dersom man ikke får realisert en større gevinst når den en dag skal avhendes.

For å sikre det gode liv for alle, for alltid, vil Miljøpartiet De Grønne i Færder beholde boplikten på Tjøme og utvide den til nyetablerte sjønære boligområder på Nøtterøy. Om Ibsen hadde muligheten, er jeg overbevist om at også han ville støttet MDG i dette.

LES MER: Carl-Erik bor sjønært i Langvika og har tvilt seg til boplikt-nei: – Samme om det er lys i hus eller hytter, bare det er lys