Gå til sidens hovedinnhold

Skal forklare oss Brexit

Artikkelen er over 3 år gammel

Nylig hjemvendte London korrespondent for NRK Espen Aas mener Brexit er det største som kommer til å skje i Europa på mange år.

(Tønsbergs Blad)

Hortenseren kommer til Tønsberg og Færder bibliotek tirsdag kveld for å holde foredrag om britisk identitet etter Brexit. Aas kom tett innpå den britiske folkesjelen etter å ha oppholdt seg fire år Storbritannia som korrespondent for NRK.

– Dette var spennende og intense år hvor jeg dekket alt fra kongelige feiringer til folkeavstemningen om å forlate EU, sier Aas.

Rett før oppholdet tok slutt fikk han møte flere barn som hadde vært på konserten med Ariana Grande og opplevd terroren på stadion i Manchester. I likhet med de fleste andre briter var dette sterke opplevelser som han alltid vil huske.

LES OGSÅ: – Jeg tenkte «ta selfie, ta selfie». Og så gjorde jeg det.

Forklarer Brexit

Aas mener at Storbritannias valg om å forlate EU vil påvirke Europa i mange år fremover.  I sitt foredrag vil han prøve å forklare hvorfor et av verdens mektigste land for 100 år siden, nå vil stå utenfor EU.

– Eliten i landet er lei over å bli bestemt over fra Brussel, mens vanlige folk er redde for innvandrere fra EU, sier Aas.

De har opplevd at senere års massiv innvandring har satt press på det nasjonale helsesystemet, sosialhjelp og arbeidsledighetstrygden.

– Dette har skapt en redsel for at velferdstilbudet vil bli mye dårligere i fremtiden. Men vi skal ikke glemme at britene er et stolt folk og har et sterkt ønske om å bestemme over seg selv, sier Espen Aas.

LES OGSÅ: Han blir NRKs nye korrespondent i London

Vanskeligere for nordmenn

Kveldens foredrag bør være av interesse for både unge og gamle, fordi Brexit vil ha en innvirkning på Norge. Aas tror at dette kan bety økt handle for oss og sier at vi ikke må glemme at Storbritannia har den nest største økonomien i Europa.

– Men avskjeden med EU vil trolig innebære at det kan bli vanskeligere for oss nordmenn å bo og studere der i fremtiden, sier Aas.

Den kjente NRK-medarbeideren gleder seg til å komme på besøk i hjemfylket sitt med et spennende og aktuelt tema om hva som skjer utenfor landets grenser. Ikke minst vil ha prøve å gi oss en innsikt i hvor store endringer som venter Storbritannia etter Brexit.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.