(Tønsbergs Blad)

Blokkene er ikke bare moderne i ytre form men leilighetene er også stilrene og oppdatert funksjonelle for smaksbevisste kjøpere, som om kundene er standardmennesker blottet for individualitet.

Selv om de før handelen og innflyttingen var både originale og spesielle vil de etter noen år i disse standardleilighetene og -blokkene miste mye av sin unike identitet.

I denne flommen av dusinvarearkitektur blir det mer og mer vanskelig for utbyggere og arkitekter å skryte på seg kvaliteter som har vesentlig verdi. Med tanke på at Tønsberg også er en middelalderby blir det nærmest umulig å presse inn i lokalmiljøet en monsterblokk, om man samtidig skal respektere lovverk og verneinteresser. Da må utbygger ha noe ekstra å friste med som ikke de andre by-vandalene har, og det er leiligheter med klimanøytralitet.

Bak dette unike prosjektet med helseomsorg i hver krok står Snorres AS, mens de to blokkene som utbygger Petter Samuelsen har fått tegnet og plassert like ved Farmandstredet, er noe av de mest triste og banale jeg har sett i et bysentrum. Tenk om arkitekt og utbygger hadde hatt like stor omsorg for byens nærmiljø som blokkenes indre klima. På det punkt har det vært null interesse. Blokkene er stygge som nøkken, ser ut som billigarkitektur fra et østblokkland, og brauter seg inn i lokalmiljøets visuelle klima som varig forsøpling.

Les også

Gi disse blokkene i Snorres gate rødt lys!

Stort sett er det ikke noe bedre langs kanalen der høyblokkene danner en grå betongmur mot bryggemiljøet på bysiden og småhusbebyggelsen bakenfor på Nøtterøy. Her er det sikkert ingen utbygger som har tenkt på klimanøytralitet eller arkitektonisk visuelle kvaliteter for den sakens skyld. Det virker som om arkitektene har vært kreativt hjernedøde og rett og slett lukket øynene for naturen og den eksisterende småhusbebyggelsen på Nøtterøysiden. Noe skremmende dødt må det også ha vært hos saksbehandlerne og politikerne i Tønsberg kommune. Det stilles faktisk krav om estetikk og tilpasning i lovverk og kommuneplaner.

Les også

Ny rasering av bymiljøet, denne gang er det Snorres gate som ødelegges

I mange år har jeg ventet på at utbyggervandalene langs kanalen hadde påberopt seg Venezia-konseptet som skrytefaktor. Etter hvert som middelalderbyen i Tønsberg forsvinner i et administrativt og politisk vanstyre, kan utbyggere og byplanleggere nå tenke mer strategisk og promotere Tønsbergs kanalsatsning som et unikt Veneziaprosjekt. Ja, det vil nok være unikt med en kanal gjennom byen som synliggjør det heslige vrengebildet av venezianernes vakre Canal Grande.