Gå til sidens hovedinnhold

Aldri før har det vært så lite liv i havet. Vi har kun sett én enslig sjøstjerne. Kråkebollene virker å ha forsvunnet.

Artikkelen er over 1 år gammel

Betraktninger fra en sommer på Tjøme

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

(Tønsbergs Blad)

Det er bestandig en glede og berikelse å følge dyre- og plantelivet på Tjøme på nært hold. Vi har observert 20 forskjellige fuglearter på/ved vårt sommersted. Og vi ser hvordan flora og fauna endrer seg gjennom årene. Naturen er syklisk og trenger å få vokse og endre seg fritt uten menneskelig inngripen. Måtte vi bli gode forvaltere av denne naturrikdommen, ta vare på artsmangfoldet og legge tilrette for fortsatt variert vekst og liv. Som Tjøme-poeten Alf Larsen sa i 1945: «La naturen ligge i fred og vise hvordan naturen arter seg når den blir overlatt til seg selv eller med minst mulig menneskelig inngripen.»

Gressklippere er insektenes og smådyrenes verste fiende. La gress og planter få gro og vokse fritt. Da skaper vi gode levekår for våre viktige, små pollinerere og for de som skal bli livsgrunnlaget for fuglene. Døde trær må bevares. De er de aller beste insektshotellene - en 5 stjerners innkvartering for de små. Og hvitkløver er noe av det beste humlene vet.

Les også

Matvareprisene har skutt i været, men Henning og familien sparer tusenvis i måneden

 

Det mange kanskje ikke vet, er at fiskemåkene er en truet dyreart. Kanskje ikke så lett å tro her nede hvor vi har mange av dem. Men de er faktisk rødlistet og fredet.

Havet er også truet. Livet i Oslofjorden dør. Aldri før har det vært så lite liv i havet. Vi har kun sett én enslig sjøstjerne. Kråkebollene virker å ha forsvunnet. Krabbebestanden går også ned. En nabo kunne fortelle at barna tidligere kunne fiske 30-40 krabber om sommeren. I år fikk de 6 stk. Da vi var små husker jeg at det var tett med ålegress ved bryggen. Her er det nå kun nesten livløs gjørme igjen etter at det ble mudret opp. Ålegresset er en viktig gyteplass og gjemmested for fisk og andre sjødyr. Det binder sedimenter og reduserer erosjon og er således viktig for stabiliteten i grunne kystområder.

Les også

Torskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen

 

En annen utfordring vi har blitt oppmerksom på de senere år, er lysforurensning. Visste dere at bare ca. 40 % av europeere kan se Melkeveien? Heldigvis er vi ikke veldig plaget med det her. De mørke kveldene har gitt oss spektakulære show rundt 13. august da det hvert år er en meteorsverm kalt Perseidene. Menneskeskapt lys om natten er også med på å forvirre fugler, insekter og dyr. De oppfatter lyset som dagslys, hvilket påvirker deres naturlige døgnrytme og forleder dem mot lys som kan ta livet av dem. Også reiseruter til fuglene påvirkes negativt av lyset om natten.

La meg avslutte med den amerikanske filosofen, naturelskeren og forfatteren Henry David Thoreau´s kloke ord i boken Walden: «Og så lot jeg eiendommen ligge der, brakk kanskje - for jo flere ting et menneske har råd til å la forbli urørt, dess rikere blir det.»

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.