Det sier bostyrer etter konkursen i Active Family – bedre kjent som Badeland – Tønsberg-advokat Knut Skagen.
Onsdag gikk daglig leder Berit Sofie Fagereng i tingretten og undertegnet papirene som markerte at en epoke på Kaldnes er over; siden 1984 har befolkningen kunnet trene i bygget, siden 1986 også svømme. Torsdag brukte Skagen mye av tiden på å sette seg inn i selskapet, og kunne blant annet konstatere at i alt 65 ansatte mister jobben – de fleste deltidsansatte.
Solgt
Nettopp bygningsmassen ble i fjor solgt til Oslo-investor Even Vilnes. Det betyr at det utelukkende er driftsselskapet Active Family AS som nå er konkurs.
Lenger nede i saken forteller Even Vilnes om sin opplevelse av konkursen.
– De ble rammet av to bølger. Først koronapandemien, så de høye strømprisene, er hovedforklaringen bostyrer Knut Skagen gir på konkursen.
Økonomi
Han peker på at selskapet i mange år hadde en helt grei økonomi.
Saken fortsetter under regnskapstallene
– De 65 som mister jobben blir kontaktet av meg, blant annet fordi de kvalifiserer til penger fra Lønnsgarantifondet.
Gjeld
– Er det noen som har pant i driftsmidlene?
– Foreløpig ser det ikke slik ut, svarer Skagen i det han står på farten til en befaring på området.
Bostyreren opplyser videre at Active Family AS har gjeld til andre selskaper enn de som inngår i konsernet på rundt to millioner kroner.
Millionregning
– I tillegg kommer det en strømregning på kr. 1.036.000 for perioden fram til juli i år, legger han til.
Tønsbergs Blad har vært i kontakt med medlemmer av Fagereng-familien, som eide Active Family. Tilbakemeldingen er at de ikke ønsker å kommentere det som har skjedd.
Sorg
Men på sin Facebook-side skriver Kjetil K. Fagereng, nevø av gründerne Berit og Arill Fagereng, blant annet følgende:
«Det er trist å lese nyheten om at Active Family (Badeland) har gått konkurs som et resultat av skyhøye strømpriser og ettervirkningene fra koronapandemien. Onkel Arill og tante Berit mister sitt livsverk som de har bygget opp med egne hender. Hele familien og flere venner bidro med bygging av både treningssenteret og badeland.
De første treningsapparatene konstruerte, sveiset og lakkerte Arill i garasjen i Aråsveien 10 på Skallestad. De var pionerer i bransjen da de åpnet dørene for første gang i 1984, og Badeland i 1987. Dette var da det første av sitt slag i Norge, og har hatt en stor betydning for hvordan badeland- og treningsbransjen har utviklet seg gjennom de siste tiårene. Det har vært et sted flere har lært seg å svømme for første gang.»
Retningsgivende
Kjetil K. Fagereng forteller videre at flere av hans venner hadde sine første jobber på Badeland, og at det har vært retningsgivende for dem siden. Han peker på at konkursen er et stort tap for samfunnet, og takker sin tante og onkel for at de har gjort Nøtterøy til et bedre sted å bo i nesten 40 år.

Se bildene: Minner fra 38 år med Badeland
Vilnes
Konkursen gjelder også eierselskapet Active Holding AS. Selskapet Active Bygg AS, som eide bygningsmassen, solgte i fjor eiendommen til selskapet Stalsbergveien 7 AS, som igjen er eid av Oslo-selskapet Solvil Eiendom AS – som igjen er deleid og ledet av Even Vilnes.
– Hva gjør du nå med bygget?
– Godt spørsmål. Vi har ingen andre planer enn at det skal være et treningssenter. Men det ligger i et så kalt utviklingsområde. På sikt kan det hende vi finner på noe annet på tomten, enten som en utvidelse av eksisterende konsept, eller at vi må tenke noe helt nytt, sier Vilnes, som akkurat har vært på befaring med bostyrer Knut Skagen.
25 millioner
– Hvor mye betalte du for Badeland?
– 25 millioner kroner. Fram til nå har vi hatt leieinntekter, men jeg vil også peke på at bygget ligger i et område vi anser som svært spennende, sier Vilnes, som dermed indikerer at han på ingen måte anser investeringen som fånyttes.
– Det er jo forferdelig synd at Active Family må gi seg etter 39 år. De har gjort mye mange setter pris på. Dette er trist, legger han til.

Medlemmene er i sorg over konkursen: – Jeg begynner å grine, jeg er helt knust
