Gå til sidens hovedinnhold

– Har vi vært sinte nok?

Artikkelen er over 3 år gammel

Under minnemarkeringen på Teie hovedgård tok Anne Rygh Pedersen opp det hatet som fortsatt lever mot arbeiderbevegelsen og partiets ungdomspolitikere – sju år etter terroren på Utøya og i Oslo.

(Tønsbergs Blad)

Søndag ble det holdt minnemarkeringer etter terrorhendelsene 22. juli 2011. Her i Tønsberg ble markeringen holdt ved monumentet ved Teie hovedgård.

Dette er et samlingspunkt for å minnes ofrene, og det også en mulighet for de direkte berørte til å komme sammen og finne likemannstøtte.

– Samtidig er markeringen viktig for å minne oss på at dette er et nasjonalt traume, og bak denne handlingen ligger det et tankegods som dessverre får blomstre i samfunnet vårt i dag, sier Toril Holmøy Svendsen, leder av Støttegruppa for 22. juli avdeling Vestfold.

Hun advarer mot at dette skremmer unge mennesker fra å ta del i politikken.

Hatet lever

Det var Arbeiderparti-politiker Anne Rygh Pedersen som holdt tale ved minnemarkeringen. I sin tale snakket også hun om det hatet som i visse kretser blomstrer mot arbeiderbevegelsen og ungdomspolitikere som opplevde terroren på Utøya.

– Jeg har ofte lurt på om vi har hatt rom til å være sinte nok etter det som skjedde? Når vi ser at hatet mot ungdommene våre og mot arbeiderbevegelsen fortsatt lever, da må vi gjøre noe. Vi må ta til motmæle, vi må bli sintere, sa Anne Rygh Pedersen.

– Vi skal aldri glemme dere

Anne Rygh Pedersen, og ungdomspolitiker Fabian Wahl Sandvold, som holdt en appell, mintes begge de tre jentene fra Vestfold som ikke kom hjem fra Utøya.

– Dette var tre jenter som ville være en del av noe større, vi skal aldri glemme dere, sa Rygh Pedersen.

– Vi lyser fred over deres minne, men ikke stillhet. Det beste vi kan gjøre for å minnes dere, er å engasjere oss, sa Fabian Wahl Sandvold, som er nestleder i AUF i Vestfold.

Ruth Benedichte Vatndal Nilsen fra Tønsberg, Birgitte Smetbak fra Nøtterøy og Maria Maagerø Johannesen fra Nøtterøy var blant ofrene på Utøya.

Deres navn er skrevet inn i monumentet ved Teie hovedgård, og her ble det lagt ned krans og roser.

Kommentarer til denne saken