...
Kofi Annan håper på nasjonal samlingsregjering i Syria. Foto: Jean-Marc Ferré, FN/ANB

Annan dropper Assad

FNs Syria-utsending Kofi Annan vil forslå en samlingsregjering med tilhengere av både president Bashar al-Assad og opposisjonen, men uten Assad selv, sier diplomater.

Publisert 28.06.2012 kl 11:05 Oppdatert 28.06.2012 kl 11:18

Tips en venn på e-post:

Både Russland og andre stormakter sier de støtter Annans plan som blir hovedtema på møtet Annan har invitert til i Genève lørdag for å finne en løsning på den 16 måneder lange konflikten i Syria.

En slik samlingsregjering ville inkludere både representanter for den nåværende regjeringen og opposisjonen, men ikke dem hvis deltakelse ville undergrave den.

Alle de fem faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd, samt EU, Tyrkia, Irak, Kuwait og Qatar er invitert til møtet, men ikke Iran eller Saudi-Arabia.

En diplomat som kjenner Annans forslag, sier at han mener konflikten bare tar slutt når begge sider ser en fredelig utvei til en framtid sammen. En overgang må være fastsatt med klare skritt langs en klar tidslinje.

En diplomat sier at ideen om at visse personer skal inkluderes, henspiller på Syrias president Bashar al-Assad, selv om Annans forslag ikke nevner ham ved navn.

Diplomaten sier at russerne har signalisert til Annan at de støtter planen hans, men en annen diplomat sier det ikke nødvendigvis betyr at de har bestemt seg for å droppe støtten til Assad.

Annan selv gjorde det klart at han bare ville organisere konferansen i Genève om han fikk støtte for sin plan.

Etter press fra USA ble ikke Iran invitert til konferansen, selv om Annan mener at Iran som naboland med innflytelse på Assads regjering bør være med i prosessen. Annan inviterte heller ikke Saudi-Arabia, som støtter opprørerne med våpen.

Irans FN-utsending sa onsdag at Iran er klar til å hjelpe Annan med å få en slutt på krisen i Syria, selv om de ikke er invitert til møtet i Genève.

– Om enkelte land ikke ønsker at Iran skal ta del i møtet i Genève, er det deres problem, sa FN-ambassadør Mohammad Khazaee onsdag.

Det er trolig til stor ergrelse for Russland at Iran ikke kommer, siden de mener Iran må med for å lykkes med en løsning.

USA, Storbritannia og Frankrike beskylder Iran for å bidra til at regimet til Bashar al-Assad kan fortsette den brutale undertrykkingen av opposisjonen i Syria, og mener landet derfor ikke har noe på møtet å gjøre.

Annan lover likevel at Iran skal være med i prosessen, selv om landet ikke kommer på Genève-møtet.

– Annan har gjort det klart at Iran må være en del av løsningen, og det samme har generalsekretæren (Ban Ki-moon), sa FN-talsmann Martin Nesirky onsdag. (ANB-NTB-Reuters)

På forsiden nå


...

Rekord!

I dag ble det samlet inn 564.571 kr til tv-aksjonen på Nøtterøy.

...

Den store øltesten

I september lanserte Færder Mikrobryggeri sine første flasker med øl. Krüger-familien var spente på publikums dom. Som sagt, så gjort: Her er Øyenes øltest.

...

78.000 sier nei til jul i oktober

Eigil Kittang Ramstad har skapt noe som kan kalles en folkebevegelse på Facebook, gjennom gruppa «Nei til jul i oktober». Nå føler initiativtakeren at han og de 78.000 andre i gruppa at de har fått en liten seier.

...

Sjekk den doningen!

Sier «McLaren MP4-12C 650hk» deg noe? Den kan du finne i et ganske usnobbete utstillingslokale langs Kirkeveien.