...
Ribba fortsetter å trone på julemattoppen. Foto: Terje Pedersen, ANB

Ribba holder stand

Julekos er for mange forbundet med mye god julemat. For ni av ti nordmenn betyr god julemat ribbe eller pinnekjøtt.

Publisert 11.12.2011 kl 14:50 Oppdatert 13.12.2012 kl 13:02

Tips en venn på e-post:



– Julens tradisjoner med bestemte matretter står ekstremt sterkt i befolkningen, sier direktør Anne Mari Halsan i Matprat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Ifølge en undersøkelse fra Synovate er svineribbe den store vinneren på middagsbordet julaften. 55 prosent spiser ribbe, mens 35 prosent sverger til pinnekjøtt.

– Pinnekjøtt har økt utbredelsen noe det siste tiåret, men vi kan vel si at begge rettene er julaftenfavoritter, siden ni av ti spiser det ene eller det andre, sier markedsanalytiker Gunnar Thoen i Matprat.

Undersøkelsen viser også at 4 prosent sverger til kalkun. 3 prosent foretrekker svinestek på julaften.

Lutefisk og torsk er det svært få som spiser, henholdsvis 2 prosent og 1 prosent.

Hvor mange som spiser hva, har forandret seg lite de siste ti årene.

– Det er veldig små prosentvise forandringer i tallene. Tradisjonene blir overlevert til neste generasjon, sier Thoen.

Han tror ikke det vil bli store endringer i tallene de nærmeste årene.

– Pinnekjøtt står sterkt i vest, og ribba står sterkt på Østlandet. Sju av ti østlendinger spiser ribbe, mens sju av ti vestlendinger spiser pinnekjøtt.

– Det er stabile og sterke tall for disse rettene, sier analytikeren.

Men også i Nord-Norge er ribbespiserne i flertall med 62 prosent. Her har andelen ribbespisende økt fra 53 prosent siden 2006.

Ribba ble innført med grisehold her i landet og ble fra 1900-tallet populær som julemat. Ifølge Wikipedia går det med tre millioner kilo ribbe i jula, men ikke alle synes det er like lett å tilberede den riktig.

Noen sliter med å få sprø svor, andre er usikre på holdbarheten. Da kan det være godt å vite at hjelpen ikke er mer en noen tastetrykk unna.

Opplysningskontoret åpnet sin SOS Julemat-telefon (tidligere ribbetelefonen) 1. desember, og innringerne lar ikke vente på seg.

– Nå er det hovedsakelig spørsmål om julebaksten, sier Bjørn Tore Teigen ved SOS Julemat.

I fjor var det ribbekrig i butikkene, og mange kjøpte mer en de trengte av den billige ribba. Dermed har den overvintret i frysen, og nå kommer spørsmål om den kan brukes i år.

– Det er ikke noe vi anbefaler, sier Teigen, som sier at ting ikke blir bedre av å ligge i fryseren. Han forteller at smaken fort kan bli litt harsk.

Det er ikke anbefalt å fryse lenger enn tre måneder.

Spørsmål om julemat, dessert og nyttårskalkunen er det mulig å få svar på for den som trenger det. Eksperthjelpen kan nås på SOS Matprat: 800 33 808. (ANB-NTB)

På forsiden nå


...

Rekordsommer for dagligvarer

Dagligvarebutikken Spar på Tjøme omsatte for over fem millioner kroner to uker på rad i sommer.

...

Går for komfort

Nettbuss Ekspress har bestemt seg for å sette inn busser med bedre komfort på strekningen Nøtterøy – Oslo. Bussene skal kjøre raskeste vei til Oslo på E18.

...

Nå kommer strikke-guruene

Alle med strikkefeber, vær obs! Ta med strikketøyet og møt strikke-kjendisene Arne & Carlos!

...

– Mister lysten til å drive restaurant

Øyene-restauranter må punge ut etter besøk fra skatteoppkreveren.