...
Pinnekjøtt er blitt mer trendy, og er mer populært på Østlandet enn tidligere. Foto: Vidar Ruud, ANB

Mor bestemmer menyen

Tradisjonsmaten står sterkere i jula enn ellers og folk har et sterkere forhold til pinnekjøtt enn til ribbe.

Publisert 15.12.2010 kl 10:02 Oppdatert 28.11.2012 kl 13:49

Tips en venn på e-post:


...
Pinnekjøtt går oftest av med seieren dersom familien i utgangspunktet er uenige om hva som skal stå på bordet julaften. Foto: Terje Pedersen, ANB

Julen er den store mathøytiden. Det er sterke følelser knyttet til det man spiser, sier Annechen Bahr Bugge ved Statens institutt for forbruksforskning til Stavanger Aftenblad.

Hun sier at for de aller fleste er det helt uaktuelt å bytte ut den norske tradisjonsmaten på julaften.

– Vi er mer åpne for å prøve nye ting på nyttårsaften, sier Bugge.

Tradisjon og mor

I rapporten Julens mat og måltider som Bugge publiserte i 2006 sier 41 prosent at tradisjon avgjorde menyvalget for julaften. 27 prosent sier at familien bestemmer menyvalget, mens 21 prosent sa at de selv bestemte.

28 prosent av kvinnene svarte at de sto bak avgjørelsen om hva familien skulle spise, mens 15 prosent av mennene svarte det samme.

Bare 4 prosent lot barna bestemme, mens barna på sin side danket ut svigerforeldre, som bare hadde gjennomslagskraft hos 3 prosent av de spurte.

Pinnekjøtt trendy

Ifølge Bugge har ikke matvanene i julen endret seg noe nevneverdig i løpet av de siste tiårene.

– Det er små endringer. Vi bruker litt mer tid på måltidet enn vi gjorde på 80-tallet. Pinnekjøtt er blitt mer trendy, og er mer populært på Østlandet enn tidligere. Ellers ser det ut til at det er stor vilje til å bytte på ting, hvis mor og far er vant til ulik mat på julaften. Da serverer man kanskje ulike retter på 1. og 2. juledag, slik at alle skal få den middagen de er vant til, sier Bugge.

Står sterkest

Ifølge Opplysningskontoret for egg og kjøtt ser det ut til at pinnekjøtt oftest går av med seieren dersom familien i utgangspunktet er uenige om hva som skal stå på bordet julaften.

Det kan virke som om pinnekjøtt er hakket mer tradisjonsbundet enn ribbe. Det kan ha noe med at det er sterkere tradisjonsbundne forhold til mat på Vestlandet enn på Østlandet, sier markedsanalytiker Gunnar Thoen ved Opplysningskontoret.

Snudd på hodet

Bugge har merket seg at julens matvaner er snudd på hodet fra ellers i året.

– Folk er for eksempel ikke spesielt opptatt av sunnhet da, og den minimalistiske trenden er helt fraværende. Tvert imot holder man på den gamle tradisjonen med at julen skal kjennetegnes av overflod og rikelig med mat og drikke, sier hun. (ANB-NTB)

På forsiden nå


...

Stor antikkmesse

Denne helgen arrangeres det en stor antikkmesse i Wilhelmsenhallen på Nøtterøy.

...

En måned igjen av dette

Gla'melding til alle som pendler fra øyene til Tønsberg. Kirkeveien skal tilbake til normalen i slutten av november.

...

Fra sommerøy til sommerøy

Jan Brastein er den nye sognepresten på Tjøme og Hvasser.

Prinsesse-fans i Spania

Ferden gikk til den vesle byen Covarrubias!