...
Fått napp? Send inn ditt laksebilde. Foto: ANB-arkiv

Hvordan blir lakseværet?

- Dessverre, meteorologene er i streik og kan ikke svare på spørsmål om været.

Publisert 31.05.2012 kl 15:28 Oppdatert 31.05.2012 kl 16:13

Tips en venn på e-post:Men varslene på yr.no blir automatisk oppdatert minst fire ganger daglig.

Det er den vennlige, men klare beskjeden Meteorologisk institutt på Blindern formidler gjennom NTB.

Men på yr.no fins det mer enn stoff om været. Fra fredag 1. juni er laksesesongen i gang i de fleste elvene i Norge. Yr.no gir deg lakseværet, er den glade egenreklamen.

Men i hvilket vær biter laksen best? Nær sagt i sol og regn - og mest i starten av sesongen. Før den har vendt seg til flua. Det er da noe å glede seg over, i disse streiketider.

På yr.no er det automatiske varselet for de nærmeste dagene litt fallende temperaturer fra torsdag, men ganske bra ved inngangen til helgen i de største byene, og det indikerer jo litt for det øvrige omland: Stigende temperatur og mer synlig sol på grafikken, som altså blir automatisk oppdatert.

Oslo fredag: 11 grader og delvis skyet, sol og 13 grader lørdag.

Bergen: 10 grader og lettskyet fredag, lettskyet og 11 grader lørdag.

Stavanger: sol og 11 grader fredag, sol og 12 grader lørdag.

Trondheim fredag: 6 grader og delvis skyet, delvis skyet og 9 grader lørdag.

Tromsø: Delvis skyet begge dager, men 8 grader fredag blir til 7 dagen etter.

– Det blir ikke gjort manuelle korrigeringer av varslene eller laget tekstvarsler mens statsmeteorologene er i streik. Alle andre tjenester fungerer som normalt, og alle varsler du finner på yr.no er gyldige, beroliger de streikende statsmeteorologenes nettside.

Profeti: fin sommer

Der kan du også i mellomtiden fortsatt fordype deg i varsel for hav og kyst, UV-varsel med grafisk visning for Skandinavia og skogbrannfare med varsel for rundt 100 steder over hele landet.

Det blir også lagt ut varsel om uvanlig stor vannføring og flomfare, værvarsel for fjelloverganger og oversikt over spredning av pollen.

Og ønsker du mer vågale varsler for sommeren enn statsmeteorologene drister seg til: lokale værprofeter tror på en variert og fin sommer med sol og regn stort sett over hele landet, i nord litt lenger fram i tid enn i sør. Ganske diplomatisk, med andre ord.

Men først starter altså laksesesongen. Og den kan du følge på friluftsliv-siden UT.no, som sammen med NRK besøker lakseelva Gaula i Sør-Trøndelag 24 timer sammenhengende fra sesongstart. Der er varslet for 1. juni overskyet, 5 grader, opphold. Ideelt for laksefiske, altså. (ANB-NTB)

På forsiden nå


...

Fra sommerøy til sommerøy

Jan Brastein er den nye sognepresten på Tjøme og Hvasser.

...

Den store øltesten

I september lanserte Færder Mikrobryggeri sine første flasker med øl. Krüger-familien var spente på publikums dom. Som sagt, så gjort: Her er Øyenes øltest.

...

Rekord!

I dag ble det samlet inn 564.571 kr til tv-aksjonen på Nøtterøy.

...

78.000 sier nei til jul i oktober

Eigil Kittang Ramstad har skapt noe som kan kalles en folkebevegelse på Facebook, gjennom gruppa «Nei til jul i oktober». Nå føler initiativtakeren at han og de 78.000 andre i gruppa at de har fått en liten seier.