Gunnar Sønsteby er død. Foto: Terje Pedersen, ANB

Norge bøyer hodet for «Kjakan»

Gunnar «Kjakan» Sønsteby minnes i ærbødighet av et helt folk.
Publisert 10.05.2012 kl. 19:13 Oppdatert 10.05.2012 kl. 20:21

Tips en venn på e-post:


Fakta om Gunnar «Kjakan» Sønsteby

  • Født 11. januar 1918 på Rjukan. Død 10. mai 2012.
  • Sønsteby ble del av det gryende motstandsarbeidet allerede i 1940. Tre år senere fikk han opplæring som fallskjermjeger og sabotør i England. Aktiv i Kompani Linge.
  • Under kodenavnet Nr. 24 ble han den faktiske leder for Oslogjengen, en gruppe på tolv spesialagenter som er særlig kjent for sine sabotasjeaksjoner.
  • For sin innsats under krigen ble Sønsteby tildelt en rekke hedersbevisninger og priser i Norge og utlandet. Han var ved sin død landets høyest dekorerte borger.
  • Etter krigen henga han seg til industriell virksomhet ved siden av å holde en rekke foredrag om krigen og motstandsbevegelsen. Sønsteby var gift med Anne-Karin og paret fikk tre døtre sammen. Han etterlater seg flere barnebarn og oldebarn. (ANB-NTB)
Max Manus-statuen ble avduket av Gunnar Sønsteby på Akershus festning. Foto: Vidar Ruud, ANB
Gunnar Sønsteby bidro til filmen Max Manus. Her er karakterene Sønsteby (Knut Joner), Kolbein Lauring (Christian Rubeck) og Max Manus (Aksel Hennie) var sentrale skikkelser. Foto: Nordisk Film

I Warszawa tok en beveget kong Harald en pause i programmet under sitt statsbesøk for å kommentere Sønstebys bortgang.

– Han har betydd mye for veldig mange, inkludert kongefamilien. Sønsteby var Norges høyest dekorerte soldat fra andre verdenskrig, men han gjorde jo så mye mer enn det. Han holdt foredrag på mange skoler i Norge etter krigen for å være lojal mot det alle sa da krigen var slutt, nemlig: «Aldri mer 9. april».

– Nøktern helt

Regjeringen har besluttet å hedre Gunnar Sønstebys minne ved å bekoste begravelsen hans. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) slår fast at «Kjakan» var en av Norges aller største helter, men også en strålende formidler.

– Han lærte våre unge å ikke hate. Han lærte dem å skille mellom de som har skyld, og de som ikke har det. Han lærte dem å søke forsoning, sier Stoltenberg, som lærte å kjenne krigshelten som en nøktern mann.

– Sønsteby utstrålte alltid varme og medmenneskelighet. Han var nærmest beskjeden som person, noe jeg fant bemerkelsesverdig, sier statsministeren til NTB.

Forsvarssjef Harald Sunde beskriver Sønsteby som en ener blant likemenn.

– Det var gjennom sitt mot, klokskap og ikke minst intuisjon at han sammen med andre gjennomførte dristige operasjoner som hadde stor betydning i frihetskampen. Vi har mye å takke ham for, sier Sunde.

Den siste

Historieprofessor Ole Kristian Grimnes slår fast at «Kjakan» var den siste i sitt slag.

– Han personifiserte mer enn noen annen den norske motstandskampen. Gunnar Sønstebys innsats under krigen var meget betydningsfull og som formidler av norsk krigshistorie sto han i fremste rekke, sier Grimnes til NTB.

Historieprofessoren trekker særlig fram Sønstebys innsats det siste krigsåret, da han var Oslogjengens faktiske leder. Motstandsgruppen som sprang ut av Kompani Linge, gjennomførte en rekke sabotasjeaksjoner i krigens siste fase.

– Sammen med Max Manus og Jens Christian Hauge vil han bli stående som selve symbolet på den militære motstandskampen, sier Grimnes, som likevel vegrer seg for å gi ham stempelet som den viktigste enkeltperson i norsk motstandsbevegelse.

– I tillegg til Sønsteby, Manus og Hauge, gjorde Paal Berg en enorm innsats på den sivile siden som Hjemmefrontens leder. Og de kommunistiske motstandsmennene må heller ikke glemmes. Fremst blant disse sto Osvald–gruppens leder Asbjørn Sunde og medlemmene av Pelle–gruppen, sier Grimnes.

Hedret

To dager før han døde, på frigjøringsdagen 8. mai, ble en statue av Gunnar «Kjakan» Sønsteby reist på torget i hjembyen Rjukan i Telemark, der han tilbrakte sine første 17 år.

Like før hadde han blitt tildelt Forsvarets Hederskors, som den første i historien. Krigskorset med tre sverd fikk han allerede i 1946.

– Jeg besøkte ham hjemme i forrige måned. Da var han veldig svekket, men Gunnar er Gunnar, og han ga seg ikke før det var absolutt helt umulig å stå imot, sier Hjemmefrontmuseets leder Arnfinn Moland.

– Det er bra at han ikke måtte ligge i sykesenga noe særlig lenger. Når det er sagt, er det veldig vemodig, sier Moland, som beskriver Sønsteby som en fantastisk inspirasjonskilde, en mann med et pågangsmot helt utenom det vanlige og en rakrygget person.

De beste skussmål får Sønsteby også av skuespilleren Knut Joner (24), som gestaltet ham i spillefilmen «Max Manus» fra 2008.

– Han var sjenerøs med å fortelle fra krigen og ujålete og nøktern rundt sin egen person. Å fremstille seg selv som en helt, lå veldig fjernt for ham. Samtidig var han klar over sin rolle. Det er vemodig at han har gått bort, sier Joner til NTB. (ANB–NTB)

På forsiden nå