Det har vært et eventyr. Jeg kan ikke få takke alle dem som har lagt sjela si i dette arbeidet nok, sier Charlotte Nilsen. Foto: Øyvind Sætre/ANB

Inn i varmen

Charlotte Nilsen bodde i Norges kaldeste hus. Nå har hun – bokstavlig talt – flyttet inn i varmen.

Publisert 23.08.2012 kl 08:31 Oppdatert 08.04.2013 kl 10:43

Tips en venn på e-post:Charlotte Nilsen bodde i Norges kaldeste hus. Nå er hun kjempefornøyd med et hus som er blitt varmt og godt. Foto: Øyvind Sætre/ANB
Charlotte Nilsen og sønnen Marcus gleder seg til å bo i et hus som er varmt også om vinteren. Foto: Øyvind Sætre/ANB

Lokale meglere

Sammen med sønnene Casper (3) og Marcus (1) kan hun glede seg over en ny hverdag – helt uten dyner i stua og sørvesten feiende tvers gjennom huset.

– Det har vært et eventyr. Jeg kan ikke få takke alle dem som har lagt sjela si i dette arbeidet, nok, sier Charlotte.

I fjor vant familien konkurransen om å ha «Norges kaldeste hus». Dermed stilte Enova opp med 250.000 kroner i støtte til isolering og tetting. Det trengtes.

I 2010 kjøpte nemlig Charlotte Nilsen et hus til seg og familien i idylliske Åkrehamn på Karmøy. Et hus som skulle vise seg å by på store utfordringer.

– Vi hadde nok aldri kjøpt huset om vi hadde visst hvor kaldt det kom til å bli. Og hadde vi ikke vunnet denne konkurransen, hadde vi antakeligvis måttet selge. Det har vært beinhardt, sier Charlotte.

Boligen fra 1938 var blant annet så dårlig isolert at kuldea gikk rett gjennom veggene.

Men «heldigvis» var problemene i huset så store at familien vant Enovas konkurranse. Dermed kunne oppgraderingen begynne.

– Charlottes hus var skoleeksempelet på et energisluk. Her var det et enormt behov for etterisolering og utskifting av vinduer. Det skrek etter oppgradering. Ikke noe er hyggeligere enn å få mulighet til hjelpe der det trengs så veldig, sier Roar Hugnes i Enova.

Rett før jul i fjor begynte ting å skje: utskifting av vinduer, tetting og isolering. Lokale bedrifter engasjerte seg og sørget for at familien har fått maksimalt ut av de 250.000 kronene.

Under byggeprosessen fikk familien virkelig erfare hvor kaldt det hadde vært der tidligere. Gradestokken sank ikke med en eneste grad mens huset var ribbet for gammel bordkledning.

– Jeg tenkte at jeg og guttene skulle bo hos farmor og farfar mens det ble pusset opp, ettersom jeg var redd vi skulle fryse i hjel. Men det ble jo ikke verre enn det hadde vært hele tiden! Det sier litt om hvor kaldt vi har hatt det, sier Charlotte.

Nå er huset lunt og godt. I tillegg har det kommet en nyplanert hage utenfor.

– Jeg kan ikke få rost de involverte i prosjektet nok. Denne forandringen har betydd alt for oss, sier Charlotte.

Prosjektet har heller ikke gått ubemerket hen i den lille bygda. Charlotte forteller om stor interesse fra både kjente og ukjente.

– Folk har vært veldig hyggelige. De har gratulert meg med seieren, og de fleste slår av en prat når de treffer meg. De er veldig interessert i hvordan det går med huset, sier Charlotte.

Onkelen hennes har vært en spesielt stor støtte hele veien. Det var han som fikk Charlotte til å melde seg på konkurransen:

– Jeg vet at han ergrer seg over at jeg aldri hører etter. I dette tilfellet er nok både han og jeg glad for at jeg tok imot hans råd. Jeg hadde nok aldri meldt meg på Enovas konkurranse uten ham. Nå kunne ikke ting vært bedre. (ANB)

På forsiden nå


...

Vil rive det meste på Østre Bolæren

Til neste ukes behandling i Vestfold fylkesutvalg går rådmannen inn for å rive de store og relativt nye bygningene på Østre Bolæren. Uka etter skal saken opp til endelig behandling i fylkestinget.

...

Ja til humorparet

Komikerparet Dagfinn Lyngbø og Pernille Sørensen fikk ja til ny hytte.

...

Så kom jula til Teie

Det er grått og trist ute, men på Teie forsøker de å skape julestemning.

...

Til minne om prinsessen

Kristinaforeningen synes det er så tomt bare med et skilt på prinsesse Kristinas torg, Det vil de gjøre noe med