Uansett hvor i huset hybelen ligger skal den ha minst to rømingsveier, røykvarslere og slokkeutstyr. Foto: ANB-arkiv (ill. foto)

Hybler som brannfeller

Studenter advares nå mot at enkelte hybler kan være rene brannfeller.
Publisert 14.08.2012 kl 08:41 Oppdatert 14.08.2012 kl 08:42

Tips en venn på e-post:Lokale meglere

Rekordmange studenter står uten bolig ved inngangen til høstsemesteret.

Norsk brannvernforening advarer pressede studenter mot å leie hybelleiligheter som ikke oppfyller lovpålagte krav til brannsikkerhet.

– Det er boligeiers ansvar å sørge for at de lovpålagte kravene til brannsikkerhet er oppfylt. Dessverre er det en del utleiere av hybelleiligheter som slurver med dette, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Han mener studenter og skoleungdom i første rekke må forsikre seg om at hybelleiligheten har minst to rømningsveier før de inngår en leieavtaler. Som regel vil det dreie seg om en utgangsdør pluss et vindu som er stort nok og som kan åpnes.

– Dersom hybelleiligheten ikke har tilstrekkelig med rømningsveier, bør man uansett se seg om etter andre alternativer. Selv om husleien er aldri så gunstig, påpeker Kalheim.

Ellers gjelder de samme kravene til brannsikkerhet i hybelleiligheter som for boliger generelt. Det innebærer at hybelleiligheter skal ha minst én fungerende røykvarsler og slokkeutstyr i form av husbrannslange eller håndslokkeapparat.

Brannvernforeningen henstiller alle boligeiere som leier ut hybelleiligheter, til å ivareta brannsikkerheten for sine leietakere. Skulle leiligheten likevel mangle røykvarsler eller slokkeutstyr, er leietaker i sin fulle rett til å kreve at boligeier får dette på plass.

– Dersom boligeier neglisjerer et slikt krav, er det vår anbefaling at leietaker selv går til anskaffelse av utstyret og trekker kostnadene fra ved innbetaling av husleie, poengterer Kalheim. (ANB)

På forsiden nå


...

Ikke gled denne karen

Ikke kast matfettet ditt i vasken eller i do! Det tetter avløpsrørene – både dine egne og kommunens. Kun rottene nyter godt av det.

...

Slik kan det bli på Maxbo-tomta

Boliger i vannkanten er i skuddet for tiden. Nå planlegges det 85 til på tomta som Maxbo på Husøy har i dag.

...

Nå går det omgangssyke

Mange kan bli liggende med omgangssyke i jula.

...

Den farlige isen

Is er det foreløpig lite av på øyene. Men i innlandet og på fjellet finner vi allerede islagte vann, men vær forsiktig.