...
Unge er så desperate etter å få kjøpt sin første bolig at de tar opp forbrukslån. Foto: Vidar Ruud, ANB

Forbrukslån til bolig

Hver tiende person i alderen 20 til 35 år vil bruke forbrukslån til å kjøpe bolig.

Publisert 24.05.2012 kl 07:36 Oppdatert 24.05.2012 kl 10:39

Tips en venn på e-post:

Det viser en undersøkelse som Opinion Perduco har laget for Landsorganisasjonen (LO).

– Det er skremmende at unge vil bruke forbrukslån til å finansiere bolig. Lån som gis uten at det stilles sikkerhet, er mye dyrere enn vanlige boliglån. Dette er å ta svært stor risiko og må frarådes, sier LO-sekretær Kristian Tangen til Dagsavisen.

530 personer har deltatt i undersøkelsen. Hver tiende svarer at de vil finansiere egenandel ved boligkjøp med forbrukslån, med effektiv rente som kan nå 40 prosent. Samtidig svarer bare tre av ti at de kjenner til Husbankens gunstige startlån med rente på drøyt 2,3 prosent.

– Unge som sliter med å komme inn på boligmarkedet må få vite hvilke muligheter som ligger i startlånet. Både Husbanken selv og kommunene, som forvalter disse midlene, har et ansvar for å bedre synligheten av startlånet, sier Tangen.

Forbrukerøkonom Christine Warloe mener at det å ta opp forbrukslån for å dekke inn egenkapital, er å lure systemet som gir boliglån. Retningslinjene slår fast at man ikke skal låne over 85 prosent av boligens verdi. Forbrukslån blir ikke nødvendigvis fanget opp av bankene som leter etter betalingsanmerkninger før neste ligningsår. I retningslinjene heter det videre at egenkapital skal være egne midler og ikke lån.

– Fenomenet tyder på en desperasjon blant de unge, som er dramatisk. Det er krysset en grense. Kan man ikke stille med egne penger, eller tilleggssikkerhet, så tilfredsstiller man ikke de nye retningslinjene til Finanstilsynet, konstaterer hun. (ANB-NTB)

Eiendom til salgs og leie lokalt

Velg kategori

Velg område

De nyeste annonsene

Annonsere? Bestill annonse her

Nyeste bolig

SELVEIERLEILIGHET I SENTRUM MED 2 SOVEROM OG VE...

3112588

1. etg: Entre med garderobeplass. Stue med åpen løsning til kjøkken med spiseplass. Kjøkkenet har hvit skapinnreding med ...

Prisantydning: 1.350.000,-

Område: Horten

Eiendomstype: Leilighet

Primærrom: 77m²

Antall rom: 2

Visning: 28.04.2014 17:00 - 17:45]

Mer om boligen

3112588
Annonsere i avis og på nett?

Lokale meglere

Visningskalender
Velg visningsdato
Man Tir Ons Tor Fre Lør Søn