Planter du rosene riktig, vil de trives bedre og du får større glede av dem. Foto: Jorunn Amdal, Hageselskapet/ANB

Gi rosene en god start

For å få roser til å trives, er det viktig å gi dem en god start.
Publisert 06.05.2012 kl 09:18 Oppdatert 24.05.2012 kl 10:30

Tips en venn på e-post:Lokale meglere

Mange elsker roser og ønsker seg en hage full av skjønne, duftende roser, men husk at de krever litt «ekstraservice» når de skal plantes ut.

Før du kjøper roser, er det lurt å sjekke litt rundt de forskjellige sortene.

Pass på å kjøpe en sort som er motstandsdyktig mot sykdom, som passer i ditt klima og som bare trenger så mye stell som du er villig til å gi.

Det er lett å bli revet med når en står på hagesenteret og skal velge blant massevis av fargerike planter, men skal du bli fornøyd bør du velge rosene med omhu.

Når du har fått rosen hjem, skal den plantes. Velg en lun og solrik plass og unngå å plante for tett inntil en vegg, der det er svært tørt.

Skal en rose trives, trenger den jevn vanntilgang.

Før du går i gang med plantingen, sørg for at hele rotklumpen er skikkelig gjennomvannet. Sett den gjerne i en bøtte vann mens du graver.

Grav et hull som er så dypt at det er plass til å spre rosens røtter godt utover. Ta med i beregningen at podestedet (fortykningen på stammen) blir liggende 10–20 cm under jordoverflaten.

Pass på at det ikke dannes en forhøyning fra stammen og ut. Da vil vannet renne ut til sidene og ikke nå planterøttene.

Hullet skal være omtrent like bredt som det er dypt. Når hullet er gravd ut, fyll det med vann. Det gjør en for å sjekke om jorda er godt nok drenert.

Renner vannet unna i rimelig tid, ca. en halv time, er det ok. Hvis det tar lengre tid, bør du drenere før du planter.

Hvis det er plass, kan du blande inn litt kompostert husdyrgjødsel i plantehullet, men sørg for å legge et tynt sandlag over. Da unngår en at gjødsla kommer i direkte kontakt med røttene.

Sett rosen i hullet og spre røttene utover. Fyll opp halvveis med jord, tråkk godt til og fyll i en bøtte med vann som får renne unna. Fyll på med mer jord, til nivået er riktig, tråkk til på nytt og vann igjen. (ANB)

Denne saken er levert av Hageselskapet

På forsiden nå


...

Pass på i juletrafikken

Kommende mandag og tirsdag smeller det mer enn to ganger i timen i det som er årets verste dager med tanke på uhell i trafikken.

...

Så mye dyrere blir det

Det kommer til å stå en høyere sum på regningen fra barnehagen neste år. Det varsler Nøtterøy kommune.

...

Ikke gled denne karen

Ikke kast matfettet ditt i vasken eller i do! Det tetter avløpsrørene – både dine egne og kommunens. Kun rottene nyter godt av det.

...

Slik kan det bli på Maxbo-tomta

Boliger i vannkanten er i skuddet for tiden. Nå planlegges det 85 til på tomta som Maxbo på Husøy har i dag.